Миналата година Продължаваме промяната отнеха немалък брой от избирателите на

...
Миналата година Продължаваме промяната отнеха немалък брой от избирателите на
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Разочарованите от ПП плавно се връщат към ДБ - Избори

Миналата година " Продължаваме промяната " лишиха значителен брой от гласоподавателите на " Демократична България ". Сега Демократична България гладко усъвършенства позицията си и част от разочарованите от Политическа партия гласоподаватели се връщат към тях, съобщи пред bTV социологът и шеф на организация " Алфа рисърч " Боряна Димитрова.

Вчера социологическата организация показа данните от последното си изследване, финансирано със лични средства. Резултатите сочат, че предизборната акция започва с превес на ГЕРБ (23.4%) пред " Продължаваме промяната " (17.5%). Няма огромни разлики в електорална поддръжка за Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Възраждане ". 10,9% от твърдия електорат споделят, че ще поддържат Движение за права и свободи, 9.8% - Българска социалистическа партия, а 9.5% " Възраждане ". За " Демократична България " биха дали своят вот 7,5% от решилите да гласоподават. " ИТН " събират 3,9% поддръжка от твърдия електорат, а " Български напредък " - 4,2%.

" Интересен политически резултат е, че на предишните избори Политическа партия бяха най-диалогични и ведри. На тях се гледаше като на хората, които могат да изградят мостове, само че в този момент те наподобяват като доста по-радикализираната партия, до момента в който Демократична България стартира да наподобява по-консенсусна и с по-голяма отговорност за това кой ще сформира държавно управление ", разяснява през днешния ден Димитрова.



Проучването е извършено в интервала 27 август - 2 септември 2022 година измежду 1117 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Димитрова изясни, че Има Такъв Народ не е сигурен участник в 48-ото Народно заседание, защото активизира напълно дребен електорат, само че че сред тях има съревнование за гласоподаватели с " Възраждане ". По думите на ѝ от това по какъв начин ще се позволи тази борба ще зависят и позициите на тези две партии.

" Към момента имаме шест сигурни партии в Народното събрание и две на ръба – " Български напредък " и Има Такъв Народ. За останалите всичко зависи от акцията им ", заключи Боряна Димитрова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР