Миналата година по поръчка на Министерството на външните работи извършихме

...
Миналата година по поръчка на Министерството на външните работи извършихме
Коментари Харесай

Проф. Овчаров обясни бил ли е вампир граф Дракула и кой е Радо Празната глава

Миналата година по поръчка на Министерството на външните работи извършихме поредност от 11 следващи задачи, в които трябваше да представим българската просвета от Европа до Азия. Част от нашите презентации бе да разбираем какво съставляват българската история и българската цивилизация, както и събитията, при които ние сме незаслужено окрадени, тъй като обособени страни не престават да си присвояват нашата история. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров по време на конференция на тематика: „ От Дракула до Гоце Делчев – ще откраднат ли историята ни и ще опазим ли достойнството на България? “, съобщи Novini.bg.

,,Темата около българската история стана напоследък изключително настояща заради смесената българо-македонска комисия. Хората се посъбудиха и виждаме какъв брой внимание се отделя, само че е хубаво да не заспиват още веднъж. Освен това си мисля, че тази комисия може да работи и доста по-добре. Неслучайно преди към месец молих тематиката за връзките ни със Северна Македония да бъдат обект на едно по-широко разглеждане и в нея да бъдат включени повече учени. Защото това са доста комплицирани въпроси - от Средновековието до времето на Гоце Делчев, а занапред предстоят и по-сложните въпроси към 1944 година и образуването на така наречен македонска нация'', изясни проф. Овчаров и добави, че като равноправни членове на Европейски Съюз имаме възможнот да окажем въздействие по отношение на приемането на Северна Македония в Общността.

,,Относно граф Дракула желая преди всичко да отбележа, че през Средновековието не е съществувала румънска страна. Тогава е имало влашки и молдовски воеводи, които са били директно подвластни от българското царство. По-късно, с рухването на България под османско господство, българската държавност на процедура е заличена и тогава Молдова и Влашко стартират своето независимо битие. Великите воеводи също така се именуват наложително като първо име Йоан. Както да вземем за пример е казусът с фамозния граф Дракула - неговото име в действителност е Йоан Влад, тъй като всички български царе носят начело първото си име Йоан, което произлиза от името на Св. Иван или Йоан Рилски. Това е образец за директната приемственост'', разяснява още ученият.

,,Аристокрацията на молдовските и влашките воеводи е от български генезис. Хайде, да не е съзнание, само че езикът, мисленето и традициите идват от българската страна. По отношение на Дракула желая да кажа, че тук не става въпрос за някакви дракони и вампири. Става въпрос за един пореден герой против османската власт. А името му Дракула не произлиза от това, че е бил граблив като змей, а от това, че татко му е бил член на ордена на Дракона, основан против османското нашествие'', обясни археологът.

Проф. Овчаров изрази мнението, че македонците ''само ни баламосват''.

,,С половин уста признаха, че Самуил е български цар. Очаквам да има разтакаване и туткане, с цел да може Македония по-бързо да се придвижи процеса по присъединение им към НАТО и Европейски Съюз. Така че би трябвало по-ясно и по-твърдо да кажем нещата и да ги отстояваме'', сподели още той.

,,Не единствено Северна Македония, само че и Сърбия, Гърция, Турция, Русия... всички ни ограбват историята и се изопачава съзнанието на милиони хора. Както да вземем за пример е казусът с Радо Празната глава, който е управлявал малко преди Влад Цепеш. Прозвището му произлиза оттова, тъй като е бил плешив, а не тъй като е бил празноглавец'', добави по тематиката проф. Пламен Павлов.

По думите му във връзка с историческите аспекти със Северна Македония не би трябвало да се позволяват никакви взаимни отстъпки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР