Миналата година беше най-лошата за щатския долар. През новата 2024

...
Миналата година беше най-лошата за щатския долар. През новата 2024
Коментари Харесай

2023 година стана най-лошата за долара

Миналата година беше най-лошата за щатския $. През новата 2024 година обаче специалистите чакат отслабването му да продължи. Защо доларът загуби позициите си, какво бъдеще го чака и кой е по-щастлив от американската валута?

“Блумбърг ” назова 2023 година най-лошата година за щатския $ от началото на пандемията от ковид. Индексът на щатската валута падна с съвсем 3%, което е най-резкият спад от 2020 година

„ Пазарите са готови за сюжет на Златокоска, при който Федералният запас ще понижи лихвите тъкмо толкоз, едвам подтиква стопанската система, без да усилва инфлационния напън. Това дефинира динамичността на $ “, цитира организацията специалиста по закрепени приходи и валутни курсове Аманда Сундстрьом.

Всъщност преди година специалистите също бяха уверени, че Федералният запас ще спре да покачва лихвите и ще стартира да ги намалява. Според тях това е трябвало да стане в края на 2023 година Тази уверена прогноза обаче не се сбъдна. Сега всички са уверени, че Федералният запас ще промени политиката си през 2024 година Именно това беше главната причина за спада на $ по отношение на международните валути в края на годината.

В средата на декември регулаторът резервира позицията без смяна, само че даде сигнал за нейното понижаване. Инфлацията и темпът на напредък на американската стопанска система започнаха да се забавят. В края на годината темпът на напредък на американската стопанска система за третото тримесечие на 2023 година беше ревизиран надолу. Оценката за динамичността на Брутният вътрешен продукт понижава от 5,2% на 4,9%.

„ Все още има мощен напредък. Американската стопанска система се оправя с рецесията по-добре от Европа. Въпреки това, в подтекста на закъснение, пазарът чака неизбежно понижаване на лихвите и преразглеждането на прогнозите за Брутният вътрешен продукт взема поради тези упования “, означават анализаторите.



Този сигнал за пазара беше спадът в дефлатора на потребителските разноски, който се намали основно заради падащите цени на бензина и по-бавния напредък на цените на услугите, настояват анализатори.

„ Ако лихвеният % на Федералния запас стартира да понижава от март идната година, това ще се отрази на привлекателността на $. Меката изразителност на Федералния запас в края на срещата през декември сподели, че там са ангажирани с многократни понижения на равнището на лихвите по заемите в Съединените щати през 2024 година Напротив, Европейската централна банка и Централната банка на Англия обявиха, че нямат желание да понижават лихвите в близко бъдеще. Тези поляризирани вероятности в паричната политика оказват мощен напън върху $ в края на годината “, сподели Марина Никишова, основен икономист в Зенитбанк.

„ Сега участниците на пазара чакат Федералният запас да понижи лихвите през март 2024 година с възможност от към 90%. Следователно в края на декември доларът се търгуваше на забележителен най-малко по отношение на другите валути “, счита Александър Потавин, анализатор във финансова група “Финам ”.

На фона на отслабващия $ всички международни валути се ускориха. По-специално, с помощта на низходящия тренд на $, китайският юан ще се ускори през 2024 година за първи път от три години, предвиждат специалистите на “Блумбърг ”.

„ Очакван кръг от понижения на лихвите от огромните централни банки през идната година ще помогне за свиване на разликата в лихвените проценти сред Съединени американски щати и Китай и ще облекчи натиска върху приключването на капитали. Чуждестранните вложители обаче евентуално ще останат внимателни във връзка с китайските вложения заради продължаващите разтърсвания в региона на недвижимите парцели, слабото икономическо възобновяване и неустойчивостта сред Китай и Съединени американски щати “, написа Кен Ченг, основен валутен пълководец за Азия в “Мизухобанк ” в прогноза за 2024 година Други специалисти виждат предпоставки за повишение на курса на юана до 7,10-7,12 за $.

Японската йена също възвръща спада си. „ През идващите две седмици имаме капацитет за ново малко нарастване до равнище от 140, само че означаваме отслабваща наклонност на $ “, споделят анализаторите.

Що се отнася до Русия, отслабването на $ с 3% по отношение на международните валути надали ще промени динамичността на курса на рублата, където доларът се увеличи с повече от 20% предходната година.

До края на годината рублата съумя леко да се ускори и приключи 2023 година малко под 90 рубли за $. Това обаче се изяснява, първо, с данъчните заплащания в края на месеца и, второ, с новините за проектите на Банката на Русия неведнъж да усили размера на продажбите на задгранична валута през първата половина на 2024 година Тази вест оказа мощен психически резултат върху рублата, споделя анализаторът Александър Бахтин.

„ Всеки схваща, че почти до президентските избори през март 2024 година рублата ще остане релативно постоянна с помощта на напъните на управляващите. От втората половина на 2024 година обаче съветската валута ще стартира още веднъж да отслабва. Според статистиката рублата постоянно губи след изборите. Това се случи или незабавно след вота, както беше през 2018 година, или няколко месеца по-късно, както през 2008 година и 2012 година “, заключава специалистът.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР