Миналата 2022 г. е била най-лошата за последното десетилетие по

...
Миналата 2022 г. е била най-лошата за последното десетилетие по
Коментари Харесай

Експерт: Не слагайте ценни предмети в куфара, има голям ръст на загубени багажи

„ Миналата 2022 година е била най-лошата за последното десетилетие във връзка с изгубени куфари, забавени багажи и други проблеми, свързани с багажа на пасажерите. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ шефът на Европейския потребителски център в България Соня Спасова.
През 2022 година жалбите, свързани със изгубени или забавени багажи, са двойно повече по отношение на това, което е било през 2021 година И при започване на 2023 година имаме повишение, тъй че това е отражение на цялостната картина по света. Повечето случаи завършват с компенсации във връзка с изгубените багажи.
Експертът изясни, че главната причина е в липса на наземен личен състав, а другият фактор е, че увеличеният брой пасажери след края на пандемията от Ковид-19.

„ Силно се надявам летищата да са си взели поука от предишното лято “, сподели Спасова, само че добави, че и тази година с началото на дейния летен сезон се чакат скупчвания и проблеми по летищата.

Специалистът предлага да употребяваме единствено ръчен багаж , изключително в случай че имаме свързващи полети, като за него има избрани условия, които би трябвало бъдат взети поради – да вземем за пример не би трябвало да има течности повече от 100 мл.
Много е значимо още на самото летище, когато пасажерът слезе и изчака своя куфар, само че не успее да го види и откри, да отиде незабавно на гишето за изгубен багаж и да попълни протокол, който служи за определяне на типа, цвета и марката на куфара и надлежно контакти, с цел да може да бъде доставен.
„ Нашата процедура демонстрира, че доста постоянно в границите на същия ден или най-вече на идващия, тези куфари биват доставени “, добави Спасова.

През първия ден без багаж можем да си купим артикули от първа нужда, като самолетните компании са длъжни да покрият тези разноски.

Още на летището би трябвало да се попълни първия протокол. До 7 дни на уеб страницата на самолетната компания се попълня втори формуляр. Ако куфарът не бъде открит до 21-ия ден, тогава към този момент се попълня искане за отплата.

Спасова ни поучава да не слагаме скъпи предмети в куфара.

Максималната сума на обезщетение може да стигне 1600 евро , само че нашата процедура демонстрира, че то се заплаща извънредно рядко.Авиокомпаниите пристъпват най-много към отплата на база кг чекиран багаж и в случай че имате касови бележки или някакви други доказателства за движимости, които са поставени в изгубения куфар, тогава тази отплата би могла да се увеличи “, уточни специалистът.

Когато тръгвате на път, махнете всички лепенки и остарели етикети, с цел да не може да се обърка дестинацията на куфара и да отиде на остаряла дестинация, на която към този момент сте пътували “, посъветва още тя и предложи по-ярък цвят на куфара и етикет с контактите на притежателя.

По нейните думи на всички места и всички авикомпании дават информация, че с по-евтините билети е свършено.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР