Милиони висококреативни хора работят всеки ден от 9 до 18

...
Милиони висококреативни хора работят всеки ден от 9 до 18
Коментари Харесай

Мижав интерес: успешен бранд в една стъпка

Милиони висококреативни хора работят всеки ден от 9 до 18 ч в лъскавите офиси на маркетинга и рекламата по целия свят.

Провеждат се брейнсторминги, пишат се мейли, вършат се презентации, крадат се фрагменти, учредяват се награди, текстописците мислят, криейтив шефовете мислят, дизайнерите мислят, сметките мислят, даже бранд мениджърите мислят. Прави се медия обмисляне, подхожда се психически към таргета, провеждат се още брейнсторминги, върви се на срещи с клиенти, пие се, пуши се и отново се мисли. Зорът е голям, а продуктът, който се чака от всички тези неимоверни старания, е положителната концепция.

Отдавна е ясно, че в рекламата положителната концепция е всичко.

Това, което обаче по този начин и не излиза наяве, е че положителната концепция притеснително рядко е плод на мощен напор.

Вижте Панайот Панайотов. Певецът събра погледите на " цяла България " с негодуванието си против Кичка Бодурова и с един нехаен фейсбук пост реализира това, към което цялата рекламна промишленост се стреми: известност, спотанни потребителски мемета, известност, паметен статус. Без да желае, Панайотов сътвори бранд.

На 7 август артистът ще показа и новата си ария " Мижав интерес " на Spice Music Festival в Бургас, на 10-и ще пее в Kino Cabana и въобще по всичко проличава, че професионалното му бъдеще свети блестящо на небосвода на бъгарската попкултура и нетърпеливо го чака.

Може и да се подигравате на Панайотов, както се подигравахте на Джорджано, на Икебаната, на Папи Ханс, на Константин Кунчев по прякор Косе Босе и други музикални супернови, които избухваха на сцената на някое риалити или на екрана и бързо се стопяваха съвсем като падащи звезди, само че подигравките са си за ваша сметка. Папи Ханс вечно оскверни всеки кекс с едноименната си ария, след което се бухна в бурните води на рекламата, " Отиваме на ваучър " се татуира върху кожата на софийския диалект, а хората, които не са си припявали " От икебана дървесата ги боли " несъмнено са двама: Лили Иванова и Кичка Бодурова.

Разликата сред тези сполучливи криейтиви и недотам сполучливите криейтиви, на които ежедневно ставаме очевидци в потреблението си на реклами, е достоверността. Не мисля, че Панайотов е правил брейнсторминг с сътрудници и се е чудил дали да напише " мижав интерес " или " най-малък интерес ". Нито че когато Валери Божинов избухна с " Малко коте, секс има ли ", лафът му е бил плод на годишна маркетингова тактика.

Добрите лафове и хубавото възприятие за комизъм са спонтанни. Затова разказването на анекдот, разбирайте, непозната хумореска, в никакъв случай не е толкоз смешно, колкото импулсивната смешка. В някои неща би трябвало да се вложат големи старания, само че в други напъните са противопоказни.

Смешното и проникновеното рядко са резултат от интензивен и нескончаем труд, само че в бизнеса със смеха това като че ли не се схваща. Вероятно заради това голяма част от лафовете като " мижав интерес " у нас идват от хора, които не са разбрали, че се майтапят, а не от криейтив организациите, стендъп комиците и меланхоличните хумористични излъчвания.

Та в случай че желаете да създадете бранд, вдъхновете се от Панайот Панайотов, а не от учебниците по маркетинг и реклама. Междувременно той чака " цялостна зала " в Kino Cabana и евентуално ще я получи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР