Милиони генетично модифицирани комари ще бъдат пуснати в Калифорния и

...
Милиони генетично модифицирани комари ще бъдат пуснати в Калифорния и
Коментари Харесай

В САЩ ще пуснат милиони генетично модифицирани комари, разработени по поръчката на Бил Гейтс

Милиони генетично модифицирани комари ще бъдат пуснати в Калифорния и Флорида в опит да се понижи броят на същинските инвазивни комари, пренасящи заболявания.

В понеделник Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати утвърди потреблението на генетично модифицирани инсекти в пилотни планове в определени региони на двата щата.

Комарите са основани от английската биотехнологична компания “Окситех”, която се финансира от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс за битка с заболявания, пренасяни от инсекти, като денге, жълта тресчица и зика.

Според “Окситех”, тази „ устойчива и целенасочена биологична технология за надзор на вредителите не вреди на потребни инсекти като пчели и пеперуди и е потвърдено ефикасна в контрола на пренасящия болест комар Aedes aegyptiвъв Флорида, Калифорния и други американски щати.

Откакто комарът Aedes aegypti беше открит за първи път в Калифорния през 2013 година, той бързо се популяризира допълнително от 20 окръга в щата, увеличавайки риска от предаване на заболявания, пренасяни от комари, на хората.

Новата технология на “Окситех” създава генетично модифицирани мъжки комари, които не хапят. Насекомите ще бъдат пуснати в дивата природа, където ще се чифтосват с хапещи женски.

При чифтосване мъжките ще предадат гибелен ген на женските, тяхното поколение ще почине, преди да доближи зрялост.

В понеделник чиновниците по околната среда утвърдиха два плана: един за в Калифорния и един във Флорида.

Пилотният план във Флорида ще бъде продължение на пилотното партньорство на “Окситех” с региона за надзор на комарите на околните острови Флорида Кийс през 2021 година

„ Като се има поради възходящата опасност за публичното здраве от този комар, ние работим, с цел да създадем тази технология налична “, сподели Грей Франдсън, основен изпълнителен шеф на “Окситех”. „ Тези пилотни стратегии, в които можем да демонстрираме успеваемостта на технологията при разнообразни климатични условия, ще играят значима роля за това. Очакваме с неспокойствие да стартираме тази година.”

Предстоящото стартиране на модифицирани инсекти ще бъде най-голямото в международната история.

Критиците обаче, в това число учени, специалисти по публично опазване на здравето и екологични групи, са загрижени за въздействието, което освобождението на модифицираните комари може да има върху публичното здраве, както и върху околната среда.

„ Това е унищожителен ход, който е рисков за публичното здраве “, разяснява пред “Ю-Ес-Ей Тудей” Дейна Пърлс, програмен управител за храни и технологии в природозащитната организация “Приятели на Земята”.

Пърлс сподели, че най-голямата ѝ паника е неналичието на необятно споделени, рецензирани научни доказателства за генетично модифицираните инсекти и евентуалния риск, който могат да донесат.

„ След като пуснете тези комари в околната среда, не можете да си ги приберете “, сподели тя. " Това може да сътвори нови проблеми. "

Джейди Хансън, шеф по политиката на Центъра за сигурност на храните, сподели, че " опитът е непотребен и даже рисков ", като в същото време уточни неналичието на известни тропически заболявания в Калифорния.

„ В Калифорния няма случаи на денга, жълта тресчица, чикунгуня или зика. Освобождаването на милиарди генно-модифицирани комари прави евентуално появяването на хибридни комари, които са по-вирулентни и нападателни. "

„ Други тактики за публично здраве, в това число потреблението на инфектирани с уолбахия комари, биха могли по-добре да управляват Aedes aegypti в Калифорния и Флорида “, добави Хансън.

Междувременно страни като Малайзия, Бразилия, Каймановите острови и Панама са претърпели 90% понижение на популациите от комари след провеждането на сходни опити.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР