Милиардите долари, изразходвани от Саудитска Арабия за най-модерното западно въоръжение,

...
Милиардите долари, изразходвани от Саудитска Арабия за най-модерното западно въоръжение,
Коментари Харесай

Тайната падна: Ето защо западните оръжия бяха безсилни в Саудитска Арабия

Милиардите долари, изразходвани от Саудитска Арабия за най-модерното западно въоръжение, предопределено главно за въздържане на набези на огромна надморска височина, се оказаха незадоволителни за възпирането на евтини дронове и крилати ракети, употребявани при удара, който засегна тежко нейната гигантска петролна промишленост, написа "Ройтерс ".

Нападението в събота против саудитски петролни уреди, което понижи на половина производството на нефт на страната, сподели какъв брой зле готова е Саудитска Арабия да се отбранява, макар многократните офанзиви против жизненоважни нейни обекти по време на ръководената от нея война в прилежащ Йемен в продължение на четири години и половина.

Саудитска Арабия и Съединени американски щати настояха, че Иран, най-големият зложелател на кралството, евентуално стои зад удара.

Става ужасно след удара по-най-голямата рафинерия на Саудитска Арабия

Вчера американски формален представител разгласи, че Вашингтон счита, че офанзивата е подхваната от югозападната част на Иран.

Трима американски публични представители прецизираха, че тя е осъществена както с крилати ракети, по този начин и с дронове.

Техеран отхвърли тези обвинявания, заявявайки, че йеменците, противопоставящи се на силите, ръководени от Саудитска Арабия, са направили нападението. Бунтовниците хуси, които са подкрепяни от Иран, поеха отговорност за офанзивата.

Иран поддържа най-големия боеприпас от балистични и крилати ракети в Близкия изток, които биха могли да съкрушат на практика всяка система за противоракетна защита на Саудитска Арабия съгласно мозъчния център CSIS, като се има поради географската непосредственост на Техеран и неговите проксита в района (например "Хизбула " и "Хамас ").

Атака на дронове взриви най-голямата рафинерия в Саудитска Арабия ВИДЕО

Но даже по-ограничените удари се оказаха прекомерно проблематични за Саудитска Арабия, в това число и неотдавнашните от страна на хусите, които поеха отговорност за сполучливи офанзиви против гражданско летище, петролни помпени станции и петролното поле Шейба.

"Ние сме незащитени. Всяко действително оборудване няма никаква същинска отбрана ", разяснява източник от сферата на сигурността в Саудитска Арабия.

Нападението на 14 септември против две петролни рафинерии, принадлежащи на саудитския държавен петролен колос Saudi Aramco, беше най-тежкото против петролни уреди в Близкия изток, откогато Саддам Хюсеин подпали петролните кладенци на Кувейт по време на рецесията в Персийския залив в интервала 1990-1991 година

Рияд разгласи, че предварителните резултати от следствието показвали, че употребяваните оръжия са ирански, само че мястото, откъдето е подхваната офанзивата, към момента не е открито.

Първоначално управляващите показаха дронове, само че три американски публични лица обявиха, че потреблението на крилати ракети и дронове демонстрира по-висока степен на трудност и софистицираност, в сравнение с в началото се смяташе.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР