Милиардерът - популист Андрей Бабиш обяви намерението си да се

...
Милиардерът - популист Андрей Бабиш обяви намерението си да се
Коментари Харесай

Бивш премиер на Чехия иска да е президент

Милиардерът - популист Андрей Бабиш разгласи желанието си да се кандидатира за най-вече церемониалния пост на президент на Чешката република.

Бабиш, спореният някогашен министър-председател, разгласи това в неделя вечерта в телевизионно предаване. Той съобщи, че единствената му цел е " хората да имат по-добър живот ",АП.

Бабиш приказва след среща със своя съдружник, президента Милош Земан, чийто втори и финален мандат изтича през януари.
 Чешки прокурори желаят събаряне на имунитета на премиера Бабиш
Чешки прокурори желаят събаряне на имунитета на премиера Бабиш

За хипотетични измами със дотации от Европейския съюз

Първият тур на президентските избори е плануван за 13-14 януари. Вторият тур сред първите двама, класирали се преди всичко, ще се организира две седмици по-късно.

В момента Бабиш е изправен пред съда по дело за машинация с 2 млн. $, обвързвана със дотации от Европейския съюз.

Делото е обвързвано с плантация, известна като " Щъркелово гнездо ", която е получила дотации от Европейски Съюз, откакто собствеността ѝ е била трансферирана от конгломерата " Агроферт ", благосъстоятелност на Бабиш и включващ към 250 компании, на членове на фамилията на Бабиш. По-късно " Агроферт " още веднъж придобива собствеността върху фермата.

Субсидиите са били предопределени за междинни и дребни предприятия и " Агроферт " не би имал право да ги получи. По-късно " Агроферт " връща дотацията .

Не е ясно по кое време може да се чака присъда.
 Бабиш предава властта на опозицията в Чехия
Бабиш предава властта на опозицията в Чехия

Очаквано решение

Бабиш отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване и неведнъж е заявявал, че обвиняванията против него са политически стимулирани.

Центристкото придвижване АНО на Бабиш щурмува чешката политика през 2013 г ., като изненадващо приключи на второ място на парламентарните избори с антикорупционно обръщение, с цел да стане младши сътрудник в държавното управление с Бабиш като финансов министър. Четири години по-късно той завоюва изборите и стана министър председател.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР