Михаил Шишкин е руски писател, носител на множество големи литературни

...
Михаил Шишкин е руски писател, носител на множество големи литературни
Коментари Харесай

Диктатурата ли ражда робско население, или робското население ражда диктатори?

Михаил Шишкин е съветски публицист, притежател на голям брой огромни литературни награди, създател на " Венерини коси ", " Писмовник " и други романи. Живее в Швейцария. През 2013 година, още преди " присъединението " на Крим, отхвърля да показва Русия на интернационалния хартиен панаир в Съединени американски щати BookExpo America в символ на митинг против Путинова Русия, поради което го назовават " народен изменник ".  През 2021 година е определен за член на Немската академия за език и лирика. Последната му книга - с есета за Русия " Мир или война " е издадена в шест страни. Без Русия, несъмнено.

Скъпи мой приятелю!

Те ни откраднаха езика. Ние с теб говорехме и си пишехме на езика на великата съветска литература. Сега за целия свят съветският е езикът на тези, които бомбардират украинските градове и убиват деца, език на военнопрестъпниците, език на убийците. Тях ще ги съдят за закононарушения против човечеството. Много ми се ще да имам вяра, че на подсъдимата пейка ще седнат всички, които приготвиха тази война и които участваха в нея, всички, които по този начин или другояче я поддържаха. Но по какъв начин да съдиш някого за закононарушения против езика?

Баща ми отишъл на фронта седемнайсетгодишен - да отмъщава за убития си от немците брат. След войната цялостен живот ненавиждаше немците и всичко немско. Опитвах се да му обясня: " Татко, само че има велика немска литература! Немският език е прелестен език! " Тези думи въобще не му влияеха. Какво можем да  кажем след войната на украинците, които руснаците бомбардираха и разграбваха домовете им, чиито фамилии убиха? Че великата съветска литертура е прелестна?!  И че съветският език е незабравим?!

Диктаторите и диктатурата ли раждат робското население или робското население ражда диктатори? Украйна съумя да се изтръгне от този пъклен кръг, да се изтръгне от нашето общо чудовищно кърваво минало. Заради това съветският шарлатанин я ненавижда. Та нали свободна демократична Украйна може да послужи за образец на изтерзаното руско население? Затова на него му е толкоз значимо да ви унищожи.

У нас в Русия нямаше нито десталинизация, нито нюрнбергски развой над Комунистическа партия на Съветския съюз. Виждаме резултата: нова тирания. Диктатурата по природа не може да съществува без врагове, а това значи война.

В проекта на Генералния щаб влизаше отводът на НАТО да ви пази с въоръжените си сили, и в първите дни на войната НАТО извърши този проект на Путин. Несъгласни с проектите на Путин бяхте вие, украинците. Вие не се предадохте, не посрещнахте неговите танкове с цветя. Вие защитавате освен своята независимост и човешко достолепие, в този момент вие защитавате свободата и достолепието на цялото човечество. Вас не могат да ви победят, тъй като не количеството танкове и ракети вземат решение вйната, а силата на любовта към свободата. Вие сте свободни хора, а тези, които извършват незаконните заповеди на съветските генерали, са плебеи.

Преди година, когато съветските танкове към този момент вървяха към Киев, целия свят се удивляваше за какво в Русия няма всеобщи антивоенни митинги, за какво на улицата излизат единствено единици. Аз го обяснявах със страха. Мълчанието - това е съветската тактика за оцеляване. Тези, които тогава стачкуваха, са в пандиза. Така - мълчейки, руснаците са оцелявали в течение на генерации. Пушкин формулира този съветски прийом за живот в последната строфа на своята историческа драма " Борис Годунов ": " Народът е безгласен ". И от началото на експанзията против Украйна народът е безгласен. Но ето, през есента стартира всеобща готовност и към този момент е невероятно да се обясни със страх фактът, че стотици хиляди руснаци чинно се насочат да убиват украинци и да бъдат убивани.

Това е нещо друго, по-дълбоко, по-страшно. Виждам единствено едно пояснение: моята страна е изпаднала от времето. В 21-ви век актуалният човек сам носи отговорност за решението кое е положително и кое е зло. И в случай че той вижда, че неговата страна и неговият народ водят подла позорна война, той ще бъде против своята страна и против своя народ. Но болшинството руснаци към момента ментално живеят в предишното, когато хората са асоциирали себе си със свото племе. Нашето племе постоянно е право, а останалите племена са наши врагове и желаят да ни унищожат. Ние не носим никаква отговорност, ние нищо не решаваме, за нас всичко взема решение вождът/ханът/царят. Ако враговете - фашистите от Украйна и НАТО - атакуван нашата татковина, ние ще я пазиме, както са я защитавали от немските фашисти нашите предци. Любовта към родината, прелестното възприятие " национализъм " са употребявали за задачите си всички диктатори. Баща ми е мислел, че пази своята татковина от хитлеровия режим, а е защитавал същия подобен фашистки режим на Сталин. Руснаците в този момент отиват на война, както им е обяснила путинската агитация, да пазят своята татковина от " европейския и американски нацизъм ". И не схващат, че пазят властта на незаконната тайфа в Кремъл, която е взела за пленник цялата страна.

Изходът е единствено един - да се нанесе на путиновия режим военно проваляне. Затова демократичните страни са длъжни да оказват помощ на украинците с всичко допустимо, и на първо място с оръжие. След войната целият свят ще ви пристигна на помощ за възобновяване на разрушенията, и страната ви ще може да се възроди. А Русия ще лежи в руините на стопанската система и в руините на съзнанието. Възраждане на моята странна е допустимо единствено посредством цялостно заличаване на путинския режим. Необходимо е " империята " да бъде ампутирана от съветския човек като недоброкачествен израстък. Този " дванадесети час " е витално нужен на Русия. Страната ми ще има бъдеще единствено в случай че мине през тотално проваляне, както това стана с Германия.

Слава Украине!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР