Михаил Миков предава свои материали от 50-годишенБивши депутати от СДС

...
Михаил Миков предава свои материали от 50-годишенБивши депутати от СДС
Коментари Харесай

Бивши депутати се увековечават в държавния архив

Михаил Миков предава свои материали от 50-годишен
 08-01  08-02  08-03
Бивши депутати от Съюз на демократичните сили и от Българска социалистическа партия са дарили през последните години своите персонални архиви на държавния списък. Това сподели информация на “Труд ” в електронните бази данни на Държавна организация “Архиви ”.

По закон такива документи могат да бъдат признати като стойностни, в случай че се отнасят за “значими за обществото персони ”, като приемането и вписването в регистрите се реализира след експертна оценка.

Бившият вътрешен министър, ръководител на Народното събрание и водач на Българска социалистическа партия Михаил Миков е почнал да подарява своите архиви още от 50-годишен – от 2010 година до 2014 година Те са регистрирани в Държавен списък – Видин като персонален фонд “Миков, Михаил Райков ” и съдържат документи от интервала 1997-2014 година – сведения, стенограми, публикации, отчети, компактдискове със записи, фотоси от присъединяване в партийни и национални конгреси, изяви и предизборни срещи.

Ексдепутатът от Съюз на демократичните сили Цоньо Ботев е дарил свои архиви през 2012 година и 2016 година Регистрирани са в Държавен списък – Габрово като персонален фонд “Ботев, Цоньо Георгиев ”. Съдържат 1,30 линейни метра документи от интервала 1964–2016 година – автобиографии, служебни характерности, бележници със мемоари за активността на синия съюз от зората на демокрацията. В държавния списък са влезнали и негови персонални документи от инженерната му активност, както и изявления за него и публикации за СДС-Габрово и за неговата Радикал-демократическа партия.

Авторът на книгата “Кой умъртви Съюз на демократичните сили ” (2015 г.) доктор Панайот Ляков е дарявал на организация “Архиви ” в интервала 2010-2014 година Неговият персонален фонд “Ляков, Панайот Борисов ” в Държавен списък – Пазарджик съдържа 159 архивни единици от интервала 1956-2015 година – документи от всевъзможен темперамент, измежду които удостоверения, свидетелства, грамоти, студентски книжки, дипломи, членски, делегатски и журналистически карти, благодарствени писма и прочие

Освен това Ляков е дарил и документи на дядо си Панайот Димитров – боен аптекар и държавник, и на бабата си доктор Захарина Димитрова – първия доктор хистолог и една от първите лекарки в България. Те са оформили фамилен фонд Димитрови.

Покойният Гиньо Ганев, именуван Човека парламент, е направил подаяние от документи през 2015 година Но не свои, а на неговия тъст Кимон Георгиев. Дарението е записано в Централния държавен списък като персонален фонд “Георгиев, Кимон (Кимон Георгиев Стоянов) ” и съдържа автобиография и биографични бележки, персонални документи, петиции, решения, резолюции, кореспонденции, законопроекти, ръкописи, лозунги, позиви, бюлетини и още доста документи от преди и след 9 септември 1944 година

Дипломатът Андрей Трънски е дарил през 2015 година документи на татко си Славчо Трънски.

Найо Тицин е дарил архива на своя татко – художникът Атанас Нейков.

Дъщерята на починалия доктор Желю Желев Станка е внесла 9.61 линейни метра документи от целия живот на първия президент на Република България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР