Михаил Белчев, който преди брени дни получи почетен “Икар“ за

...
Михаил Белчев, който преди брени дни получи почетен “Икар“ за
Коментари Харесай

Мишо Белчев: И този път ще оцелеем

Михаил Белчев, който преди брени дни получи почетен “Икар “ за изключителния си принос към музиката и изобщо към културата, показа в „ 120 минути “: „ Макар да имам и доста други награди, тази ми е изключително скъпа - дадена ми е от сътрудници, което значи, че животът ми дотук не е минал току-тъй. И все нещичко съм оставил зад тила си. " Неслучайно обичаният бард на България ще бъде доайен и нравствен водач на първия огромен концерт след разхлабването на ограниченията – „ Третият лъч “ на 20 май в зала едно на НДК, а продуцент на шоуто е синът му Константин Белчев.

„ Важното е да покажем, че сме дружно, че ни има на тази земя, че сме живи, че романтиката съществува, че мислим за положителното, за щастието на децата си и на родината си “, безапелационен е Белчев.  Тъкмо поради това на церемонията в Народния спектакъл, на която Съюзът на артистите раздаде премиите си, поетът композитор беше безапелационен: „ Нашият  народ е доста надарен. И този път ще оцелеем “. Самият той към този момент над половин век не губи вдъхновението си, само че признава, че има месеци, в които не може да измисли нищо ново.

" Не се тревожа - не преставам напред. Това ми е работата, може би съм белязан да правя тъкмо това, с което се занимавам. Първо приключих Техникум по слаби токове – и в този момент мога да начертая схемата на тв приемник " Опера ", толкоз бяха положителни преподавателите ни. В Минно-геоложкия се събрахме доста хубава компания – и не бяхме прекомерно съществени студенти. Самият аз към този момент се бях отдал на музиката, с Найден Андреев създадохме групата " Пчелите ", с която спечелихме премия на Международния юношески фестивал в София. " Кариерата му потегля вихрено нагоре с песента " Закъснели срещи ", която извършва дружно с Мария Нейкова на " Златният Орфей " през 1969 година Костюмът му тогава е бял – дава му го на заем доста близкият му другар Георги Минчев, който пък го получава от сестра си във Виена. В Би Ти Ви Михаил Белчев върна лентата към оня паметен миг.   

" Обувките ми бяха малко по-големи, само че ги запълних с памук начело. На слизане от платформата доста внимавах да не падна. Изпяхме си песента с Маца, с която се бяхме срещнали предходната вечер. Близо минута публиката мълчеше и по-късно избухна аплауз. Тончо Русев тогава сподели, че сме объркали сметките на журито. То даде първата премия освен на песента, само че и на нас – цялостен казус “.

Белчев назовава себе си " измисляч на думички " и държи текстове му да звучат като " изпята лирика ", защото с думите си желае да придвижва послания. Харесва от раз станалата за денонощие емблематична за кариерата му " Не остарявай обич ", откакто чува на касетофон музиката, написана от Хайгашод Агасян – пуска му я Искра Радева, а по-късно Аня Пенчева я извършва в телевизионно шоу на Хачо Бояджиев. Решава, че тази ария е написана за него и незабавно я записва. На ваучър в дома на поетесата Миряна Башева на Орлов мост двамата си стискат ръцете за различен негов именит шлагер - " Булевардът ", към този момент с музиката на самия Мишо. " Харесах това нейно стихотворение и направих музичката за него с китарка. Без да чакам, тази трубадурска ария стана на 40 години ", споделя Белчев. Но неговата „ Самота “, изпята от Лили Иванова е тази, която трансформира живота му. Той таман се е завърнал от турне, когато среща на „ Раковски “ журналиста Ивайло Диманов, който му предлага да го води на празненство. Там среща бъдещата си брачна половинка – младата и красива актриса Кристина, която пък два дни преди този момент чува песента на Лили по лириката на Белчев и се чуди по какъв начин е допустимо към момента да има създатели с толкоз нежна душа.    

" Тя имаше очи на кошута - доста прелестно момиче, откровено и чисто. Събрахме се и от този момент не сме се разделяли “, разяснява Белчев. Заради фамилията, както и поради положителните си другари, дефинира себе си като благополучен човек.

Мишо Белчев е уверен и че публиката ще бъде щастлива още веднъж да чуе някои от най-вълнуващите родни шлагери на 20 май в НДК в метро пътешествието с Маргарита Хранова, Тони Димитрова, „ Ритон “, Милица Божинова, Кристина Белчева, Орлин Горанов, Веселин Маринов, Хайгашод Агасян, Асен Масларски, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Деси Добрева, Константин Белчев със своя бенд. Водещ е Драго Драганов, режисьор е Николай Априлов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР