Миграционен натиск към момента няма, заяви пред БНР Иван Шаренков

...
Миграционен натиск към момента няма, заяви пред БНР Иван Шаренков
Коментари Харесай

Колко бежанци може да приеме България при мигрантска криза

Миграционен напън все още няма, съобщи пред БНР Иван Шаренков – юридически съветник по миграционни въпроси към Международната организация по миграция в България.
"Към момента по външните граници на Европейски Съюз, по наши данни и данни на Организацията за защита на границите на Европейски Съюз Фронтекс, няма миграционен напън. Към момента това се отнася за всички граници, като се изключи Италия и Испания. Ние отчитаме това като положително. От друга страна би трябвало да кажем, че чисто механически нашата страна, за разлика от обстановката от преди 4-5 години, е доста по-подготвена. Центровете на Агенцията за бежанците и центровете на Министерство на вътрешните работи за незаконни мигранти са напълно приключени и съвсем празни ", означи той.
По думите му България може да одобри към 3-4 хиляди бежанци при възможна бежанска вълна.
Конфликтът се развива на границата на Сирия, само че навътре в страната няма спор, акцентира Шаренков и добави, че поради това е мъчно да се предвижда дали миграционните потоци ще тръгнат към Европа или към вътрешността на Сирия.
Според него е нереалистично Турция да отвори границата, с цел да нахлуят в Европа милиони мигранти, както даде обещание президентът на страната Реджеп Ердоган.
Според информация на Организация на обединените нации
над 130 000 души са били принудени да изоставен домовете си
в селските региони край градовете Рас ал Айн и Тал Абияд в североизточна Сирия поради турската атака против кюрдските милиции в региона, оповестиха Ройтерс и ТАСС.
Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси заяви в изказване, че дружно с други филантропични организации е направила оценка, че до 400 000 мирни поданици, намиращи се в зоната на сирийския спор, може да имат потребност от помощ и отбрана.
Повечето от 130 хиляди, принудени да изоставен домовете си, са намерили заслон в домовете на родственици или локални поданици. Все повече обаче идват и в груповите центрове за настаняване в градовете Хасака и Ракка.
В Ракка се приготвят 33 центрове, които да ги одобряват, като за тази цел се употребяват и някои учебни заведения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР