Мигранти влизат като на парад от Турция в България. За

...
Мигранти влизат като на парад от Турция в България. За
Коментари Харесай

Бежанци влизат „на парад“ от Турция срещу 100-200 евро


Мигранти влизат като на церемониал от Турция в България. За задачата обаче е належащо граничарите да получат " полагащото им се ". За да си затворят очите, служителите на реда, които охраняват браздата, взимат по 100-200 евро за всеки прекаран от каналджиите чужденец. Така и трафикантите, и бежанците, минават границата необезпокоявани от органите на реда, които би трябвало да ги стопират. Това споделя пред бТВ човек, който отдавна се занимава с този " бизнес ".

Според думите му не всички охраняващи границата са корумпирани. Но с помощта на някои от тях каналджийството процъфтява. Често се случвало даже тези граничари да се виждат с трафикантите на мигранти на кафе или отвън обитаемото място, с цел да се уговорят по какъв начин да бъде прекарана следващата група.

След като получат парите си, граничните служители на реда знаели тъкмо какъв ще бъде маршрута на каналджиите и техните " клиенти ", заради което местели поста си на друго място, с цел да не видят прекосяването през границата. За да бъде вкаран в схемата обаче всеки граничен служител на реда бил авансово проучван, с цел да се разбере може ли да свърши " работа ". Така по веригата се вербували от ден на ден граничари, като някои от тях желали и бонуси. Ако работата свърши добре, един граничар може да предложи различен собствен сътрудник на каналджиите.

Най-платени в схемата били не редовите граничари, а техните началници, твърди каналджията. Парите получавали авансово – към 10 хиляди евро на човек. Шефовете работили повече с групи мигранти от " проведената престъпност” от вътрешността на Сирия, Иран, Ирак и други Такива хора се прекарвали с цели камиони под протекцията на началниците. В тази скица никой не се интересува кой тъкмо влиза в страната ни. Голяма част били групи от мъже, дами и деца, само че имало и изключения. Пътували млади мъже, всеки с по 2-3 телефона и пари. Каналджията споделя и за случаи, в които служителите на реда прибирали багажа на бежанците и ги прибирали назад в Турция без пари и движимости. Същото правели и така наречен " доброволни отряди”.

Заради парите и неналичието на съответни санкции бизнесът с мигранти процъфтявал. В същото време, съгласно формалната информация, незаконно преминаващите преминаващите българо-турската граница са фрапантно по-малко по отношение на предходната година. Което обаче май не е тъкмо по този начин.

Оказва се също по този начин, че корупционният капацитет се виждал още при кандидатстването на хора за работа в " Гранична полиция ". Това стана ясно от думите на някогашния шеф на службата ген. Валери Григоров. " По мое време в дирекцията имаше звено от психолози, които правеха разбор и оценка на всеки един претендент, преди да заеме избрана служба, за неговата корумпируемост. Около 20% от претендентите отпадаха единствено по този критерии”, описа той пред бТВ.

По думите му всяка една система, с цел да има приключен тип, би трябвало да построи механизми и принадлежности, с които да въздейства на процесите вътре в нея. " В Министерство на вътрешните работи построиха вътрешна сигурност, която обаче се възприема като неприятелски детайл и тя не може да проникне и доближи до процесите вътре в структурите”, добави Григоров.

Според него в случай че има механизъм за кадрово развиване в системата Министерство на вътрешните работи подкупването на гранични служители на реда няма да бъде допустимо. " Това, че тези хора се продават, не е възможно, само че е плод на системата, която няма механизъм за вътрешен контрол”, безапелационен е Григоров.

По мотив оградата по границата ни с Турция той разяснява, че това е извънредно стар и демодиран метод за отбрана. По думите му досега са платени към 200 млн. лева за построяването на оборудването. " Това е цена, която е платил българският поданик. Това, че даваш едни пари, би трябвало да очакваш съответен резултат”, добави Григоров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР