Мигранти, блокирани в Беларус, хвърляха камъни и клони по полски

...
Мигранти, блокирани в Беларус, хвърляха камъни и клони по полски
Коментари Харесай

Сблъсъци при нови опити на мигранти да преминат от Беларус в Полша

Мигранти, блокирани в Беларус, хвърляха камъни и клони по полски граничари и използваха дънери тази нощ, с цел да съборят оградата от бодливата тел, в нови опити да обхванат на територията на Европейския съюз, оповестиха в четвъртък управляващите във Варшава, представени от Ройтерс.

Нито един от близо 150-те мигранти, събрали се покрай градчето Бяловежа, не е съумял да премине границата, сподели говорителка на службата за гранична защита Евелина Шчепанска за Ройтерс. Тя уточни, че през вчерашния ден е имало 488 опита за нелегално прекосяване на границата.

Съседна Литва, която като Полша е въвела изключително състояние по границата, също заяви за опити за навлизане.

Над 2000 мигранти от дни стоят блокирани на границата сред двете страни. Полша издигна ограда с бодлива тел и изпрати 15 000 военни, с цел да им попречат да влязат. Европейски Съюз упреква Беларус, че издава визи на мигранти от Близкия изток и ги подстрекава да влязат в Полша, а затова Варшава упрекна Минск в " държавен тероризъм ".

В взаимно изказване през днешния ден министрите на защитата на Литва, Латвия и Естония обявиха, че считат рецесията за " доста тревожна и недвусмислено осъждат целенасочената ескалация на продължаващата хибридна офанзива от страна на беларуския режим, която съставлява сериозна опасност за европейската сигурност ".

Европейската комисия заяви, че Полша е поискала подпомагане от Европейски Съюз за преодоляване на ситуацията по границата с Беларус.

Експерти от центъра за битка с каналджийството на мигранти към Европол ще се включат в работата на полските граничари, посочи представител на комисията.

Европейски Съюз може да наложи нови наказания на Беларус още в понеделник

Европейският съюз може да наложи нови наказания на Беларус още в понеделник, съобщи Ройтерс, като се базира на посланик в Брюксел.

" Работата по петия пакет със наказания (срещу режима в Минск, този път поради мигрантската рецесия по границата с Полша) върви с цялостна мощ. Ако всичко премине добре, външните министри (на страните от ЕС) може да дадат зелена светлина (за налагането на наказателните мерки) още в понеделник ", сподели цитираният посланик.

Той добави, че е допустимо още беларуски физически и юридически лица да бъдат добавени в черния лист на съюза.

Посланиците на страните членки на Европейски Съюз са постигнали общо единодушие на съвещание при закрити врата през днешния ден, че още щом бъде признат петият пакет със наказания против Беларус, би трябвало да стартира работата по шести пакет наказателни ограничения, обявиха други двама дипломати в Брюксел.

Друга тематика на срещата е било възможното репатриране на мигрантите, струпали се на беларуско-полската граница, през летище Гродно в Беларус, като е допустимо Европейският съюз да подкрепи финансово интервенцията. Освен това непрекъснатите представители на страните членки са разискали налагането на наказания на летището на Минск, с цел да не може задгранични самолетни компании да докарват мигранти в беларуската столица, прибавиха двамата дипломати.

Германският министър на външните работи Хайко Маас сподели през днешния ден, че " Европейският съюз ще разшири и ускори глобите против режима на (беларуския президент Александър) Лукашенко ", съобщи Франс прес. Маас, който приказва пред Бундестага, акцентира ролята на директните страни, страните на генезис и на самолетни компании за трафика на мигранти. " Крайно време е да има последствия " поради мигрантската рецесия, акцентира той.

Вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейският съюз има намерение да разшири глобите си против Беларус, налагайки ограничения както против физически, по този начин и против юридически лица, съобщи Ройтерс. Фон дер Лайен, която направи изказването след среща с американския президент Джо Байдън в Белия дом, сподели, че двамата са се договорили да проучат опцията за санкциониране на самолетни компании, улесняващи трафика на хора към Минск.

Според Фон дер Лайен обстановката на границата сред Беларус и Полша не съставлява миграционна рецесия, а опит на властническия режим в Минск да дестабилизира своите съседи.

Беларус може да спре преноса на газ за Европа

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши Европейски Съюз, че в случай че разшири глобите против страната му, ще спре преноса на газ за европейците през транснационалния газопровод " Ямал - Европа ". Лукашенко насочи тази опасност по време на съвещание на държавното управление в Минск, представен от ТАСС.

" Ние отопляваме Европа, те пък от горната страна на това ни заплашват, че ще затворят границата. Ами в случай че ние прекъснем природния газ за натам? Затова бих предложил на управлението на Полша, на литовците и другите, дето нямат глави, да мислят, преди да приказват ", сподели Лукашенко, представен от националната организация БелТА.

Той означи, че страната му може да отговори твърдо на нови европейски санкционни пакети, като спре директните транспорти. " Ами в случай че спрем преноса през Беларус? През Украйна (той) няма да мине, там съветската граница е затворена, през Балтика няма пътища. Ако затворим (комуникациите) за поляците и да вземем за пример за германците, какво ще стане тогава? Защитавайки своята самостоятелност и суверенитет, не трябва да се стопираме пред нищо ", съобщи Лукашенко във връзка проектите на Варшава да затвори границата с Беларус.

Извънредно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации

Естония, Франция и Ирландия желаеха незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради мигрантската рецесия по границата сред Полша и Беларус, съобщи Франс прес.
Очаква се то да се състои в четвъртък при закрити врата.

" Такива обстановки не трябва да се употребяват с политически претекстове и да стават причина за
напрежение сред страни ", съобщи през вчерашния ден представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

Руски нуклеарни бомбардировачи летят над Беларус

Руски нуклеарни бомбардировачи летят над Беларус на фона на мигрантската рецесия на беларуско-полската граница, зад която Полша твърди, че стои съветският президент Владимир Путин, написа в. " Дейли телеграф ".

Британското издание обръща внимание на обстоятелството, че Русия е изпратила нуклеарни бомбардировачи да охраняват беларуското въздушно пространство. Това е рядко срещана проява на мощ, отбелязва " Дейли телеграф ", като добавя, че Москва изиска от Европейския съюз да одобри на своя територия хиляди мигранти, които са устроили спонтанен лагер на границата му.

Изпращането на двата свръхзвукови самолета, чиято цел бе да тестват противовъздушните отбрани на Беларус, е симптом за трагична ескалация в опълчването сред Европейски Съюз и Минск и Москва, акцентира английският ежедневник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР