Microsoft възнамерява да похарчи много милиарди долари за изграждане на

...
Microsoft възнамерява да похарчи много милиарди долари за изграждане на
Коментари Харесай

Microsoft ускорява три пъти разширяването на центровете за данни


Microsoft има намерение да похарчи „ доста милиарди долари ” за създаване на спомагателен потенциал на центровете си данни (снимка: Microsoft)

Microsoft се стреми да разшири доста потенциала на центровете си за данни, с цел да обслужва предстоящото търсене на AI приложения. Компанията ще утрои скоростта, с която прибавя потенциал, при започване на идната финансова година. Други хиперскейлъри наподобява ще я последват.

Бумът на интереса към базовите модели и генеративния AI породи трагично повишаване на търсенето на спомагателна изчислителна мощ, както и на запаси за образованието на все по-големи модели.

Според документи, с които разполага Insider, Microsoft се готви да се оправи с това предизвикателство, като удвои потенциала на облака Azure през втората половина на тази фискална година, която продължава до края на юни.
още по темата
Microsoft възнамерява да форсира 3 пъти построяването на спомагателен потенциал на центровете си за данни през първата половина на фискалната 2025 година Документите ясно демонстрират, че компанията внедрява “рекорден брой графични процесори ”, с цел да се оправи с натоварванията на AI, и е нараснала повече от два пъти общата си конфигурирана база от ускорители през втората половина на предходната година.

По-рано мега корпорацията разгласи, че има намерение да похарчи „ доста милиарди долари ” за създаване на спомагателен потенциал в очакване на бързо увеличение на клиентите, които желаят да ръководят генеративни AI планове.

Не единствено Microsoft усилва потенциала на своите центрове за данни. Нов отчет на Synergy Research Group демонстрира, че единствено за четири години общият потенциал на оборудванията, ръководени от хиперскейлъри, се е удвоил. Компанията предвижда, че този общ потенциал ще се удвои още веднъж през идващите четири години.

Броят на центровете за данни, ръководени от хиперскейлъри, за първи път мина границата от хиляда. Synergy предвижда, че растежът на потенциала ще се движи от ден на ден от по-големия мащаб, като генеративният AI се показва като съществена причина за това.

Към края на 2023 година Съединени американски щати заемат 51% от световния потенциал, следвани от Европа със 17% и Китай с 16%. Компаниите с максимален отпечатък са – не е изненадващо – трите водещи облачни снабдители Amazon, Microsoft и Гугъл. Те заемат 60% от целия потенциал на хипермащабните центрове за данни, следвани от Meta, Alibaba, Tencent, Apple, ByteDance и други релативно дребни оператори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР