Microsoft възнамерява да начислява 30 долара месечна такса за функциите

...
Microsoft възнамерява да начислява 30 долара месечна такса за функциите
Коментари Харесай

Microsoft ще въведе месечна такса от 30 долара за услугата за генеративен AI

Microsoft има намерение да начислява 30 $ месечна такса за функционалностите на изкуствения разсъдък (AI) в необятно потребления си програмен продукт за работливост. Цената е по-висока от упованията, като съгласно мнозина в промишлеността това решение ще докара до мощен растеж на приходите. За клиентите, които се абонират за новите функционалности, междинната месечна цена на бизнес версията на Microsoft 365 - софтуерният пакет, прочут преди като Office 365, който се употребява от стотици милиони чиновници - ще се усили с 53 - 83%.Сатя Надела, основен изпълнителен шеф на Microsoft, изясни ценовото решение като част от промяната на поколенията в технологиите, която ще придаде ново измерение на един от главните артикули на компанията, оповестява Financial Times.

Microsoft има намерение да начислява 30 $ месечна такса за функционалностите на изкуствения разсъдък (AI) в необятно потребления си програмен продукт за работливост. Цената е по-висока от упованията, като съгласно мнозина в промишлеността това решение ще докара до мощен растеж на приходите. За клиентите, които се абонират за новите функционалности, междинната месечна цена на бизнес версията на Microsoft 365 - софтуерният пакет, прочут преди като Office 365, който се употребява от стотици милиони чиновници - ще се усили с 53 - 83%.

Сатя Надела, основен изпълнителен шеф на Microsoft, изясни ценовото решение като част от промяната на поколенията в технологиите, която ще придаде ново измерение на един от главните артикули на компанията, оповестява Financial Times.

Според него " бих го смятал за третото звено " на Office след приложенията като Word и Excel и облачните услуги като Teams. В изявление за английското издание той съобщи, че новите функционалности с изкуствен интелект са " в същия ценностен клас ", като автоматизират рутинната работа и усъвършенстват продуктивността.
Реклама
Акциите на Microsoft нарастнаха внезапно след известието и доближиха нов рекорден връх, което усили пазарната оценка със 154 милиарда $.

Новината за въвеждането на месечната такса пристигна в миг, когато американският софтуерен колос употребява годишната си партньорска конференция, с цел да показа артикули и услуги, основани на генеративен изкуствен интелект, в това число бизнес версия на чатбота, който добави тази година към своята търсачка Bing. Новият чатбот е ориентиран към предприятията, които се тормозят, че техните служащи скрито подават чувствителни корпоративни данни към ChatGPT, който се ръководи от близкия съдружник на Microsoft OpenAI, макар опитите на доста работодатели да забранят потреблението му.

Microsoft стана първата софтуерна компания, определена от Meta, с цел да даде комерсиална версия на фамилията огромни езикови модели с отворен код на компанията за обществени медии, известни като LLaMA. Досега Meta лицензираше технологията единствено за изследователска приложимост.
Нова форма на конкуренция
Търговската версия на добре признатия програмен продукт се смята за значим миг, който внася нова форма на конкуренция за OpenAI и Гугъл.
Реклама
Ценообразуването на генеративния изкуствен интелект от страна на Microsoft се очакваше с неспокойствие в софтуерния свят, като се има поради необятното потребление на софтуера за продуктивност на компанията. През последното тримесечие над 382 млн. души са употребявали комерсиални версии на софтуера Office 365, оповестиха от компанията.

Цената е " в горния завършек на това, което виждаме за други услуги с генеративен AI ", споделя Джейсън Уонг, анализатор в Gartner. OpenAI има такса от 20 $ на месец за премиум версията на ChatGPT, до момента в който месечната такса за бизнес версията на асистента за шифроване с генеративен AI на Microsoft, GitHub Copilot, е 19 $.

Надела отхвърли, че необятното потребление на технологията в бизнеса ще докара до " детонация от наличие ", при която служащите ще бъдат затрупани с имейли и документи, генерирани от AI, което може да ги направи по-малко продуктивни. Вместо това той предвижда, че ще се понижи броят на вътрешните имейли, защото служащите ще търсят директни отговори от софтуера с изкуствен интелект, вместо да бомбардират сътрудниците си с въпроси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР