Miami Open, втори кръгЯн-Ленард Щруф – Григор Димитров 6-4, 6-7(5),

...
Miami Open, втори кръгЯн-Ленард Щруф – Григор Димитров 6-4, 6-7(5),
Коментари Харесай

Григор Димитров обърна Щруф в труден мач, следва двубой със Синер


Miami Open, втори кръг
Ян-Ленард Щруф – Григор Димитров 6-4, 6-7(5), 4-6


Григор Димитров бе на две точки от загубата в мача против Ян-Ленард Щруф, само че съумя да реализира поврат и да си обезпечи място в третия кръг на Мастърса в Маями, където му следва дуел против Яник Синер.

Без да демонстрира най-хубавия си тенис българинът имаше преимущество в огромни интервали от мача с квалификанта Щруф, само че все пак неосъществените благоприятни условия го сложиха в две доста сложни обстановки в края на втория сет – при 5-5 трябваше да отразява брейкбол, а по-късно в тайбрека изостана с 3-5 преди да завоюва идващите четири точки.

В третия сет при общо десетата си опция и след прелестен лоб Григор най-накрая стигна до пробив, който му даде преимущество. В идващия гейм сервисът му оказа помощ да отрази брейкбол, а до края нямаше съмнения. Мачът приключи с гейм на 0, който донесе четвъртата му победа в шест мача против Щруф.

Този път триумфът пристигна след повече от 2 часа и половина на корта. Димитров сигурно може да бъде удовлетворен от демонстрираното равнище на сервис. В хода на мача той осъществя 23 аса като завоюва 83% от точките на първи и 56% на втори сервис. Печелившите точки бяха общо 46 по отношение на 36 непредизвикани неточности. За съпоставяне – Щруф реализира 25 уинъра на фона на 27 неточности.

За германеца остава утешението, че постигнатите три победи в Маями му подсигуряват завръщане в топ 100. За Димитров пък шампионатът продължава с мач против Синер.

До момента двамата са играли един път между тях – на Мастърса в Рим през 2020-а, когато Григор доближи до успеха след 4-6, 6-4, 6-4.

Развитие на мача:

Димитров стартира мача с прекрасен сервис гейм, след което поведе с 0/30 в подаването на противника си. Стигна се и до тъждество, само че Щруф въпреки всичко взе подаването си.

При 2-2 няколко дълбоки ретура на германеца в композиция с непредизвикани неточности на Григор доведоха до първия пробив в мача.

Двойна неточност и хубава минаващ от бекхенд дадоха две благоприятни условия за рибрейк. Първата бе отразена с прекрасен сервис, само че при втората Димитров пропусна да завоюва дългото разиграване. Щруф избави още един брейкбол преди да успее да вземе подаването си.

Последваха няколко бързи гейма за сервиращия преди при 5-4 международният №103 да сервира за сета. Григор даде всичко от себе си в опита да върне пробива като пропусна нови две благоприятни условия. За разлика от него Щруф осъществя първия си сетбол.

В началото на втория сет Димитров имаше преимущество на корта, което обаче не съумя да материализира. Той взе първите си два сервис гейма на 0, до момента в който Щруф първо мина през гейм с три равенства, а по-късно отрази и две благоприятни условия за пробив.

В идващите минути и германецът стабилизира играта си и по този начин особена конспирация в геймовете нямаше. Григор обаче бе изправен пред доста тежка обстановка в 11-ия гейм, когато се наложа да отрази опция за пробив. В последвалия пробив на два пъти някогашният №3 изоставаше с минипробив. Двойната неточност за 3-5 можеше да има голямо значение, защото разреши на германеца да изпълнидва сервиса, с които да завоюва мача. И двете точки обаче бяха взети от българина, който игра самоуверено в тези моменти и по този начин при 6-5 доближи до първия сетбол. Той бе на негов начален удар, а сбърканият форхенд на Щруф означаваше, че на корт 1 ще се играе трети сет.

Той стартира с четири гейма за сервиращите преди в петия най-накрая Григор да успее да стигне до пробив. Брейкбол №8 и №9 бяха отразени като още веднъж Щруф отчая противника с топки на линиите. Все отново желанието на Димитров надви и при десетата опция той матира германеца с брилянтен лоб.

Ключов бе идващият гейм – в него носителят на осем АТР трофеи отрази късмет за рибрейк и по този начин поведе с 4-2. Малко по-късно при 5-3 Димитров приключи мача с гейм на 0.
Tenniskafe.com · Подкастът Tennis Cafe: Кой ще спре Алкарас?
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР