Мездра вече разполага с креативната инсталация, добила популярност под името

...
Мездра вече разполага с креативната инсталация, добила популярност под името
Коментари Харесай

Кампанията „Искам да съм полезен… Рециклирай ме!” вече и в Мездра /снимки/

Мездра към този момент разполага с изобретателната апаратура, добила известност под името Шишеяд. По този метод крайискърският град се причисли към Националната акция „ Искам да съм полезен… Рециклирай ме! “. През последните няколко месеца акцията, координирана на национално равнище от съдружие BG Бъди деен, сплоти над 20 обитаеми места от цялата страна, с концепцията за потребността от повишение равнищата на разделно събиране и преработване.
Мездра е един от градовете, които нареждаха Шишеяд-и, с което локалният сътрудник в лицето на Община Мездра направи първата стъпка към поощряване на гостите и жителите на града да събират разделно употребявани пластмасови бутилки до 3 литра, с цел да бъдат рециклирани. Арт инсталацията е ситуирана против постройката на Общинската администрация (до РЕП-а).
„ Малките стъпки водят до огромни промени. Очакваме нашите съграждани да са подготвени за дребни промени в своето всекидневие, с които да спомогнат да живеем по-чисто, акцентира по този мотив Георги Гергов, основен специалист „ Опазване на околната среда “ в Община Мездра. Подобни акции могат да трансформират отношението ни към околната среда и да засилят споделено възприятие на отговорност към нея. Въпрос на време и струпване на позитивни образци е това да се случи.”
Събраното количество пластмаса ще бъде върнато за преработване от организацията по оползотворяване на боклуци от опаковки „ ЕКОПАК - България " АД.
„ Понякога на нас, хората, ни е мъчно да създадем връзката сред своите ежедневни привички и последици от тях. Нужни са разнообразни подходи и решения за всеки един човек, защото и аргументите за това са разнообразни, счита Ласка Ненова от сдружението координатор на акцията BG Бъди деен. Например, някои могат да бъдат подтикнати, в случай че виждат преработването като активност с добавена стойност, други - посредством санкции и наказания, а трети - посредством създаване на комфортна инфраструктура за преработване. Нашето съдружие се стреми да откри повече решения за увеличение равнищата на разделно събиране и преработване в всекидневието на всеки от нас.”
Като сътрудник на акцията „ Искам да съм полезен… Рециклирай ме! “ през 2022 година се причисли и Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България (АПБНБ), а задачата, която са си сложили уредниците, е да бъдат събрани най-малко 20 000 кг пластмасови бутилки, които да бъдат предадени за преработване.
„ PET пластмасата може да се рециклира неведнъж. Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България поддържа акцията, тъй като имаме вяра, че всяка опаковка може да бъде върната, рециклирана и наново употребена за производството на нови бутилки “, показа Жана Величкова, изпълнителен шеф на АПБНБ.
Към момента в акцията са се присъединили повече от 20 обитаеми места, в които Шишеяд гостува на разнообразни партньорски организации – общини, институции, Неправителствени организации формирования, бизнес организации.
„ Искам да съм полезен… Рециклирай ме! “ се реализира като част от плана „ Партньорство за красива и чиста България “, който се осъществя с поддръжката на Фондация Кока Кола.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР