Мездра тържествено отбеляза 141 години от освобождението си от турско

...
Мездра тържествено отбеляза 141 години от освобождението си от турско
Коментари Харесай

Мездра отбеляза тържествено 141 години от освобождението си от турско робство

Мездра тържествено означи 141 години от освобождението си от турско иго. Празникът се организира за повторно в най-новата история на града. В програмата бяха включени най-вече съветски песни, с цел да се изрази поклонението пред освободителите на мездренския край.
В словото си зам.-кметът Сашо Илиев направи историческа ретроспекция на събитията, довели до 7-ми ноември 1877г., когато отделение на Левбгвардейския Драгунски полк, командвано от полковник Лихтански, влиза в дребното тогава населено място Мездра и афишира освобождението му от османска власт.
„ Прекланяме се пред геройския героизъм на борците за независимост, които с висша всеотдайност и обич към Отечеството, един до друг с братския съветски народ извоюваха свободата ни! Честит празник, скъпи съграждани! “, сподели в словото си зам.-кметът.

В програмата участваха деца от групата за проучване на съветски език към ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “, с ръководители Доля Попова и Юлия Иванова, вокална група „ Слънчице “, вокална група „ Детски свят “ с началник Анета Петкова и мажоретен състав, управителен от Христина Стоянова от Център за поддръжка за личностно развиване. Талантливите мездренски деца завоюваха влиятелни награди на V Национален фестивал на съветската лирика, ария и танц „ Пуст всегда будет солнце “.
Децата извършиха стихотворението „ А что у вас? “, тематичен танц, донесъл им III място на фестивала, песните „ Катюша “, „ Крокодилът Гена “, „ Ех, дороги “, „ Как пойду я на бъйструю речку “ и приключиха програмата с „ Хубава си моя горо “ и „ Моя страна, моя България “.

Селищата в района на Мездра са освободени от турско иго през есента на 1877 година по отношение на блокадните дейности към Плевен и освобождението на Враца от Десния „ летящ “ отряд на генерал-майор Николай Степанович.
Част от лявата колона на отряда на военачалник Леонов, отпред с полковник Лихтански получава предписание да овладее бродовете на р. Искър при селата Дърманци и Люти брод, с цел да загради пътя за оттегляне на турците към Орхание и обезпечи по-нататъшното нахлуване към него, където се образува нова турска армия. Щом виждат съветските елементи, турците отстъпват към Крета и Ребърково, като в покрайнините на последното село се пробват да провеждат отпор. Но обходени от изток и запад, те са принудени да правят отстъпка към Люти дол и Типченица. Бродовете на р. Искър при Дърманци, Ребърково и Люти брод са завзети от съветските подразделения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР