Метод за дистанционно наблюдение на състоянието на горите е разработен

...
Метод за дистанционно наблюдение на състоянието на горите е разработен
Коментари Харесай

Нов метод за защита на горите създадоха учени от Русия, има и българско участие

Метод за отдалечено наблюдаване на положението на горите е създаден и тестван от учени от Сибирския федерален университет като част от интернационален екип, в който вземат участие специалисти от Института за гората към Българската академия на науките (БАН). Според основателите препоръчаният от тях способ ще направи допустимо стопанисването на горите доста по-ефективно, написа РИА Новости. Резултатите от проучването са оповестени в списанието Drones, прецизира БГНЕС.

Дистанционните способи за ревизия на горите, както обясниха експертите от екипа, имат големи преимущества пред обичайните способи: опцията за бърз и огромен разбор на обстановката на обширни територии, в това число тези, които са мъчно налични за хората, разрешава бързо взимане на ограничения за битка с деградацията на горите.
 Дъното на Северно море е било суша, покрита с праисторически гори Дъното на Северно море е било суша, покрита с праисторически гори
Районът, ситуиран сред Британските острови и европейския континент, преди към 10 хиляди години е бил суша. Тук са живеели хора, им...

Методът, препоръчан от учените, се основава на потреблението на безпилотни летателни апарати със специфични камери. Това ви разрешава да постигнете по-висока пространствена разграничителна дарба от системите за сателитно наблюдаване. Точността на оконтуряване на короните, т.е. различаване на обособени дървета, употребявайки новата система, съгласно основателите, е достигнала 95 %.

" Оконтуряването ви разрешава да преброите тъкмо броя на дърветата от избран тип в горите и резерватите от разстояние. Методът дава опция да се дефинират засегнатите дървета на картата, като се вземе поради степента на тяхното увреждане, а резултатите могат да се употребяват за проучете динамичността на разпространяване на паразитите. В бъдеще нашият способ може да бъде приспособен за решение на други значими задания, да вземем за пример за разкриване на неоторизирана сеч. За устойчивото развиване на актуалното горско стопанство такава система е от значително значение ", сподели Анастасия Сафонова, началник на лабораторията.

За наблюдаване е употребена специфична четириканална камера, която е сензитивна към лъчение в близкия инфрачервен диапазон. Заснемането би трябвало да се прави от височина минимум 120 метра, обясниха учените. За половин часова сесия един дрон е кадърен да снима към 11 хиляди дървета. Обработката на данните се прави благодарение на специфичен програмен продукт, основан в университета. Важно преимущество на системата е опцията за потребление на относително евтини цивилен безпилотни летателни апарати, означават създателите на плана.

Системата е ориентирана към възстановяване на методиката на екологичните служби. Учените са уверени, че използването му ще усили както екологичната, по този начин и икономическата успеваемост при ръководството на горите. В бъдеще изследователският екип възнамерява да развива оферти способ и да го интегрира в световна система за мониторинг на положението на горите.
 450 хектара от боровите и акациевите гори в Тунис са унищожени от пожари 450 хектара от боровите и акациевите гори в Тунис са унищожени от пожари
Горски пожари в провинциите Бизерта и Джендуба в Тунис унищожиха 450 хектара от боровите и акациевите гори на страната, оповестява БГНЕС....

Още от КЛИМАТ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР