Метавселената беше една от горещите теми през втората половина на

...
Метавселената беше една от горещите теми през втората половина на
Коментари Харесай

Десет компании, които ще изграждат метавселените от бъдещето

Метавселената беше една от горещите тематики през втората половина на 2021 година Причина за това стана ребрандирането на най-голямата обществена мрежа Фейсбук в Meta и начертаните проекти за развиване на виртуални светове и прекарвания. Като цяло тази тематика не е нова. Метавселени се създават от години - такива има и сега. Интересът обаче безусловно изригна, тъй като основен цифров състезател сложи метавселената в центъра на своята тактика за години напред. И не остана самичък. Миналата седмица стана ясно, че Microsoft придобива студиото за видеоигри Activision Blizzard за 68.7 милиарда $, с което компанията придобива основни виртуални светове като Call of Duty, World of Warcraft и Starcraft. Освен това Microsoft към този момент разгласи, че потребителите й в приложението за онлайн срещи Teams могат да се трансфорат в аватари.

Има и други фактори, които способстваха за образуването на еуфория и даже нервност към метавселените . Дигиталните валути са във напредък към блокчейн технологията и биткойн (въпреки спада им от последните дни), скоростта на интернет е по-висока от всеки път, достъпността на връзката, устройствата и новите артикули също способстват за лесното нахлуване на нови трендове и технологии. Достъпността дружно с увеличеното ползване на всевъзможни цифрови артикули и услуги, свързани с рестриктивните мерки за физическо другарство, физически прекарвания в действителния свят, отварят необятно вратата за новото забавно и през идващите години метавселената ще се трансформира от екзотика в нещо обикновено и общоприето.
Новото забавно
Нека въпреки всичко дадем формулировка на метавселената. Според компанията за ръководство на активи Grayscale метавселената е цялост от взаимосвързани триизмерни виртуални светове, където хора поддържат връзка и образуват устойчива цифрова стопанска система, която свързва физическия и цифровия свят. При това без значение къде физически се намират тези хора. Започнала развиването си от игрите, метавселената последователно влиза в модата, където известни играчи като Nike и Adidas основават своите светове, само че и в промишлеността, науката и образованието. В бранша на първокласните артикули пък безусловно всяка седмица нов състезател афишира метаплановете си. А това са предпоставки за нахлуване и във всекидневието на всеки от нас. Когато приказваме за образуване на нова стопанска система (от Grayscale чакат това да е бизнес за най-малко 1 трлн. $ до 2025 г.), си заслужава да погледнем и към фирмите, които имат капацитета да се възползват от нея.

Макар да става дума за софтуерна гражданска война, не трябва да оставаме сюрпризирани, че множеството огромни имена са много познати. В текста са посочени само акции на обществени компании, като не са включени криптопроекти, придобиването на токени или NFT.
Реклама Кой да следим
Apple. На този стадий от компанията нямат публично декларирани проекти за нахлуване в метавселената. Apple обаче дава добра опция за индиректна експозиция, тъй като през нея се достъпват продуктите на играчи като Roblox, Unity и Tencent, а това подсигурява солидни отчисления от техните доходи. Инвестицията в Apple би дала консервативна експозиция към метавселена промишлеността. В бъдеще Apple би могла да създаде и устройства за виртуална действителност, само че към този момент няма такива поръчки.

Meta. Компанията е първата, която разгласи, че разпорежда бъдещето си на метавселената. Meta към този момент има платформа за виртуална действителност - Horizon Worlds, и от края на предходната година достъпът до нея е свободен. Създавайки екосистемата за създаване на метавселени, Meta се слага в преференциална позиция отсега нататък, защото ще си завоюва стабилен пазарен дял.

Microsoft. Компанията е измежду пионерите в метавселените с добитата от студио Mojang Minecraft, a придобиването на Activision Blizzard прави поръчката повече от сериозна. В проектите на компанията е да заложи на метавселените, като ги придвижи в бизнес света - желанието е в близко бъдеще над 250 млн. от нейните клиенти с проект Team да получат достъп до разнообразни услуги с виртуална или добавена действителност за бизнес цели.

Intel. Компанията последователно навлиза в гейминг сегмента, като се чака в идващите месеци да бъде показано ново потомство графични процесори по плана Arc Alchemist GPU. Целта на Intel е да се нарежда като главен състезател при инфраструктура за основаване на метавселени - ще бъдат основани програмни модели, библиотеки и принадлежности, като с това се преследва ранно завладяване на пазарен дял.
Реклама
Nvidia. Сходни с упоритостите на Intel имат и в Nvidia. Те имат вяра в това, че метавселената ще има потребност от мощен хардуер, и влагат в гейминга и виртуалната действителност. Компанията построява облачни решения за гейминг, с които да бъдат задоволявани потребностите от голям брой едновременни връзки и натоварване.

Roblox. От доста години Roblox към този момент е в метавселената. Компанията има платформа за игри, в които се построяват виртуални светове. През ноември бяха регистрирани 35% растеж на всекидневните дейни консуматори (до близо 50 млн. души). Значително нарастване се следи и на часовете, които потребителите прекарват в платформата - фактор за това е и обстановката към световната пандемия. Със сигурност пред Roblox има доста провокации, защото главните играчи са в детска възраст, а графичното качество не е изключително високо. Компанията обаче има проекти за прибавяне на виртуална действителност и е добре позиционирана да поеме нови консуматори.

Tencent Holdings. Китайската компания има стабилен опит в построяването на игри за обществените мрежи, изкуствен интелект, архитектура. Големият проблем обаче са регулаторите, които доста елементарно могат да срутен даже световни колоси (справка - протичащото се с Alibaba в последната година). Ръководството на Tencent показва метавселената като " неразбираема идея ", само че с оглед позиционирането на компанията, средствата, с които разполага, опциите за придобивания и достъпа до големия азиатски пазар, сигурно сдружението заслужава внимание.

Unity Software. Компанията дава непостижим графичен артикул на фона на Roblox или Minecraft. Допълнителен подтик на качеството се чака да даде и придобиването на поделението VFX от Weta Digital през ноември за 1.625 милиарда $. Сделката дава достъп до облачно основани работни процеси, както и вливането на близо нови инженери в компанията. Очаква се през 2022 година Unity да построи нова линия от графични принадлежности, които да залегнат в основата на основаването на метавселени. При това освен за игри, ами и в промишлености като кино, автомобилостроене, архитектура и търговия.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Здравеопазване 3 Икономика 1 Свят 2 Имена 3 Земеделие 1 Икономика 2 Свят 3 Свят Реклама
Matterport . Компанията има забавен бизнес модел, в основата на който са артикули, позволяващи основаването на " цифрови близнаци " на действително съществуващи обекти - къщи, кораби, бизнес здания, фабрики и така нататък Компанията е водач в сегмента си, като все още пазарната й капитализация е 4 милиарда $, а основаните от нея цифрови модели са над 6 млн. - доста повече, в сравнение с всички останали съществени съперници.

Roundhill Ball Metaverse ETF (META) . Сравнително консервативна експозиция към метавселените може да даде борсово търгуваният фонд Roundhill Ball Metaverse. Той влага в най-големите компании, които са оповестили планове за вложения в метавселената. Съставен е от към 50 разнообразни компании, което го прави задоволително обхватен. Инвестицията в подобен ETF е подобаваща за всеки, който усеща тематиката далечна и не може да отделя време за изследване на обособени компании.

*Материалът не съставлява рекомендация за капиталово решение или покупко-продажба на скъпи бумаги
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Андрей Любенов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР