Метанът e в десетки пъти по-мощен парников газ от CO2

...
Метанът e в десетки пъти по-мощен парников газ от CO2
Коментари Харесай

Метанът като враг, но и шанс в битката с климатичните промени

Метанът e в десетки пъти по-мощен парников газ от CO2 и е виновен за близо ⅓ от световното стопляне. Той обаче се разпада доста бързо - единствено за 10 години Ако човечеството ограничи на половина метановите излъчвания, това може осезаемо и бързо да забави повишението на температурите Мерки могат да бъдат приложени доста дейно в областта на изкопаемите горива и енергетиката, само че също и в отглеждането на животни и отпадъците
В стотиците отчети за положението на климата и световното стопляне основният изверг справедливо е въглеродният диоксид. Той обаче има и съизвършител - различен натурален газ, чието съществуване в атмосферата човешката активност е нараснала прекалено много и който е доста по-мощен пакостник, въпреки и с по-ограничено влияние. Става дума за метана - газ, който съгласно разнообразни оценки има сред 28 и 80 пъти по-мощен парников резултат от CO2. Той е като бустер за световните температури.

Около метана има неприятни, само че и положителни вести. Лошите са, че концентрациите му са на исторически най-много, само че и се форсират в последните години.

Добрите вести пък са две. Първата е фактът, че метанът се разпада в границите на edwa десетилетие, до момента в който въглеродният диоксид остава с епохи. Това дава късмет за човечеството - да понижи съществено излъчванията от този бързодействащ газ и да удари спешна спирачка на изменението на климата в границите на единствено декада. Това би спечелило скъпо време за декарбонизиране на енергетиката и стопанската система и за създаване на нови беземисионни или поглъщащи въглерод технологии.
Реклама
Втората добра вест е, че след години занемаряване ограничението на излъчванията от метан най-сетне откри място в документи на държавно и интернационално равнище. На (COP26) над 100 страни подписаха " Глобалното съглашение за метана ", с който се ангажират за съкращаване на излъчванията с 30% до 2030 година по отношение на нивата от 2020 година Още преди този момент Брюксел разгласява, която планува 29% понижение на излъчванията по отношение на 2005 година, въпреки тя към момента да не е довела до съответно законодателство. В Европейски Съюз 10 % от общите излъчвания на парникови газове се дължат на метан.

Съвсем неотдавна и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа в който е залегнало и ограничение на метановите излъчвания.
Каква е обстановката с метана в този момент
Метанът е натурален газ, който се образува при естествени процеси, свързани с изгниване на растителни материали в безкислородна среда. Смята се, че към ⅓ от метана в атмосферата идва от влажните зони - най-много блатата, а за останалото са виновни няколко човешки действия.

Една трета от антропогенните излъчвания са от рандеман на изкопаеми горива : метанът е съществена съставна част на природния газ, а също по този начин се намира и в нефтени залежи, както и в каменовъглените мини. Метан постоянно изтича от газопреносната и петролопреносната инфраструктура, изключително в случай че е остаряла или има повреди. защото преживните животни отделят по натурален метод метан поради присъщия си метаболизъм - главно кравите и овцете. Допълнителни източници са и свинефермите - главно поради тора. Сериозен дял има и развъждането на ориз, защото употребяваният в Азия обичаен способ на наводнение на оризищата като метод за надзор на бурени и вредители, води до формиране на метан. Предвид мащабите на развъждане на ориз, излъчванията от него са доста огромни.
Реклама
Немалък принос имат и сметищата и депата за боклуци, които са цялостни и с разлагаща се растителност.

В момента съгласно разнообразни калкулации метанът е виновен за 20-30% от световното стопляне. В началото на годината отчет на Националната организация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати (NOAA) сподели, че концентрацията му надвишава 1900 частици на милиард - съвсем три пъти повече от прединдустриалните равнища. Данните сочат, че растежът на излъчванията на метан се забавя при започване на хилядолетието, само че по-късно към 2007 година стартира бързо и значително " мистериозно " покачване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР