Метахим импекс на Георги Пиримов и партньора му Иван Жиров

...
Метахим импекс на Георги Пиримов и партньора му Иван Жиров
Коментари Харесай

Собственик на "Химко" регистрира нова компания за торове

" Метахим импекс " на Георги Пиримов и колегата му Иван Жиров купи банкрутиралия врачански цех с 9 млн. евро заем от Инвестбанк

© Надежда Чипева Още по тематиката
Инвестбанк си търси парите от купувача на " Химко "

" Метахим импекс " е забавила заплащане на част от заема за 9 млн. евро
15 юни 2017
Малко над 12 млн. лева е платила " Метахим импекс " за активите на " Химко "

Компанията преговаряла за препродажба на някои от оборудванията
26 юли 2016
" Химко " към този момент е благосъстоятелност на " Метахим импекс " (допълнена)

Дружеството на кредитния милионер Георги Пиримов ще си сътрудничи с някогашния притежател на " Полимери " Николай Банев
30 юни 2016 " Химко индъстрийс " е вписана на софийски адрес, на който са регистрирани още осем компании за недвижими парцели с еднакъв офшорен притежател. Нова компания с сходен предмет на активност като този на банкрутиралия производител на торове " Химко " и на купувача на активите " Метахим импекс " е записана от съсобственика на врачанския цех Георги Пиримов. В средата на ноември в Търговския указател е вписана " Химко индъстрийс ", в която кредитният милионер е краен едноличен притежател посредством две свои сдружения. Партньори в управлението пък са му някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори" и някогашен заместник-финансов министър от Движение за права и свободи в кабинета " Станишев ".

Каква е задачата на новото сдружение може единствено да се допуска, защото нито то, нито " Метахим импекс " имат уеб сайтове или оповестени телефони в Търговския указател и не бяха открити за коментар. Информация отхвърлиха и от Инвестбанк, която финансира покупката на торовия цех с заем за 9 млн. евро. Самата " Химко индъстрийс " е вписана на софийски адрес, на който са регистрирани още осем компании за недвижими парцели с еднакъв офшорен притежател.

Много компании, един притежател

" Химко индъстрийс " е записана с капитал 50 хиляди лева, като е импортирана една четвърт от сумата, а за останалата част акционерите имат една година. Преки притежатели са " Метахим инвест " и " Фертекс България " с по 50%, като и двете в действителност са компании на Пиримов. Последният е прочут като индивида, основал банкрутиралата по-късно Частна земеделска и капиталова банка с негарантиран заем от ДСК за 56.5 млн. лева

" Метахим инвест " беше основана в края на 2015 година с предмет на активност произвеждане и търговия с минерални торове и търговия с железни боклуци и едноличен притежател Иван Жиров, който има няколко сдружения за търговия със скрап и отдаване на парцели чартърен. Последваха няколко прехвърляния на дялове и в последна сметка през август 2017 година цялата благосъстоятелност мина във " Фертекс България ".

Последната компания от своя страна дружно с Иван Жиров са първичните акционери в " Метахим импекс ", която беше основана преди година и половина за покупката на активите на " Химко ". Впоследствие акционерната конструкция се промени, като сега " Фертекс България " държи 32%, Жиров има 33%, а останалите 35% са на Камелия Кулева, която пък беше назначена за шеф на сдружението от кредитора Инвестбанк.

Веднага след регистрацията на " Химко индъстрийс " като сдружение в Търговския указател е вписано искане на Пиримов за овакантяване като изпълнителен шеф и член на съвета на шефовете на " Метахим импекс ". На негово място влиза Иван Жиров.

Какво ще прави

Според информацията в Търговския указател " Химко индъстрийс " ще се занимава с произвеждане и търговия с минерални торове и други химически артикули, произвеждане на електрическа енергия от възобновими енергийни източници, търговия с машини и уреди и други Ако името на компанията допуска, че то ще развива активност на територията на " Химко ", производството на торове там е на практика невероятно. Най-новата линия, за която някои експерти настояват, че към момента има потребен живот, е от 1983 година Според локалния уебсайт " Зов нюз " огромна част от линиите и оборудванията към този момент са нарязани за скрап от купувача " Метахим импекс ". Най-важното обаче е, че заводът няма сложно позволение, с цел да работи, а и основни за активността му активи към този момент са благосъстоятелност на други компании.

Още при продажбата на " Химко " от синдика в средата на 2016 година експерти разясниха, че машините съставляват интерес най-много като скрап, като парите, които могат да се получат от продажбата им, биха покрили платените от купувача 12 млн. лева

Друг прелъстителен актив е самият терен на завода в града, който е с повърхност 630 дка. За вероятността новата компания да е основана за имотна договорка навежда фактът, че тя е записана на ул. " Бяло поле " 3 в София. На същия адрес попадат общо осем компании за недвижими парцели с еднакъв притежател - записаната в Панама Maritor Capital, и еднакъв шеф - Иван Събков.

За да може това да се случи обаче, " Химко индъстрийс " би трябвало да е притежател на парцела, а като част от активите на " Метахим импекс " теренът е заложен в интерес на Инвестбанк. От банката не дадоха отговор дали няма заплаха от " източване " на предприятието към новото сдружение, нито какво е положението на другите активи във Враца. " Бихме желали да се въздържим от коментар по поставените въпроси, защото те касаят сензитивна информация, представляваща комерсиална загадка ", споделиха от там.

Ръководство

Любопитни са и сътрудниците на Пиримов в управлението на " Химко индъстрийс ". Освен него в съвета на шефовете влиза Димитър Ламбовски - някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори", който през 90-те е в ръководството на свързваната със СИК Първа източна интернационална банка. В момента има благосъстоятелност в няколко компании ( " Интер агро ", " Е.М.И трейд ", " Ийстброкерс България " и т.н.) и взе участие в ръководството на десетина сдружения, в това число търговеца на ток " Вивид пауър ". Името му изплува и като един от основните очевидци по делото против Румяна Ченалова. Другият член на борда - Атанас Кънчев, също не е безизвестна фигура. Той е някогашен заместител финансов министър в кабинета " Станишев " от квотата на Движение за права и свободи и някогашен шеф на Държавен фонд " Земеделие ". Понастоящем е в управлението на " Булстрад ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР