Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, е обвинена, че

...
Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, е обвинена, че
Коментари Харесай

Съдят Metа, че умишлено пристрастява тийнейджърите към Facebook и Instagram

Meta, компанията майка на Фейсбук и Instagram, е упрекната, че съзнателно е създала функционалности в двете платформи, които да пристрастяват младежите.

Това се твърди в правосъдни искове, заведени от 41 американски щати, излиза наяве от обява в изданието „ Уолстрийт Джърнъл “.

Според исковете против Meta, компанията е икономисала заплахите, които платформите ѝ крият и по този метод е подвела обществеността.

Твърди се още, че компанията е давала достъп до платформите на консуматори под 13-годишна възраст. Нещо, което публично е неразрешено, както от политиките на Meta, по този начин и от законите в Съединени американски щати.

Исковете са заведени след несполучливи договаряния за споразумяване на разногласието с основния изпълнителен шеф на компанията Марк Зукърбърг.

" Откакто стартира това следствие, водим динамичен разговор с основните прокурори по отношение на методите, по които Фейсбук и Instagram в действителност работят в поддръжка на младежите ", споделя представител на Meta. По думите му работещите в компанията са разочаровани от решенията за завеждане на каузи от страна на основните прокурори.

Повечето от щатите са се включили към иск, подаден във федерален съд в Северна Калифорния. Някои от прокурорите, измежду които този на Тенеси и този на Масачузетс, са завели обособени каузи, в които всъщност се акцентират същите причини според законите за отбрана на потребителите.

В делото, заведено от основния прокурор на Масачузетс Андреа Кембъл, се твърди, че Meta умишлено създава функционалности, с които да манипулира душeвността и съзнанието на младежите, с цел да се пристрастят към обществените мрежи, за увеличение на приходите на компанията.

Като част от доказателствата, които основните прокурори цитират в делата, са вътрешни документи на Meta за евентуалните вреди, които нейните платформи могат да причинят. „ Уолстрийт Джърнъл “ напомня, че те бяха обществено оповестени от някогашен чиновник на компанията през 2021 година.

Сред тях има редица изследвания на Meta за държанието на младежите във Фейсбук и Instagram, а тяхната цел е била да се разработят такива функционалности, че платформите да станат по привлекателни за тях.

Изданието напомня и серия от изявления на база тези документи. Според тях, въз основа на фокус групи и изследвания на държанието на стотици хиляди консуматори в Instagram, Meta стига до заключението, че за множеството консуматори обществените мрежи не съставляват значителен риск. Но това не важи за по-лабилните.

„ Тийнейджърите дават отговор, че прекарват прекалено много време в приложението и това не им харесва, само че се усещат по този начин, като че ли не могат да спрат “ написа в един от документите, представени от „ Уолстрийт Джърнъл “.

Според вътрешното изследване на Meta, казусът е най-силно изразен измежду младите дами.

Според обявата, 32% от младите дами са дали отговор, че когато се усещат зле в кожата си, Instagram утежнява чувството, написа още изданието.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР