Местните власти, в лицето на общинските съвети, да могат да

...
Местните власти, в лицето на общинските съвети, да могат да
Коментари Харесай

ГЕРБ иска зони за чистота на въздуха и глоби за замърсяващи автомобили в тях

Местните управляващи, в лицето на общинските препоръки, да могат да лимитират придвижването на замърсяващи коли, както и да постановат такси за напредването на такива моторни транспортни средства в зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции. Това плануват препоръчани от ГЕРБ.
Според плануваното, таксите, които в действителност са санкции, ще са сред 50 и 500 лева или с имуществена глоба сред 200 и 1000 лв..
 Нови условия за горивата след промени в закона за въздуха Нови условия за горивата след промени в закона за въздуха
Парламентът одобри дефинитивно промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Според тях, когато контролните органи установяват, ч...
В претекстовете на законопроекта е посочено, че с оглед намаляването на фините прахови частици е възможно да бъдат налагани (временни) забрани за прилагане на общински пътища. Съответно, всяка община ще може след решение на общинския си съвет да наложи възбраните, като първо дефинира кои са най-замърсяващите коли и урегулира реда им на придвижване. В този ред на мисли е посочено, че Столична община инициира въвеждане на екостикери, които да демонстрират какъв брой действително замърсява даден автомобил. Посочено е, че в Наредба Н-32 от 16.12.2011 година са въведени пет екологични групи.
Изрично в претекстовете обаче написа, че с оглед плануваните глоби/такси за нарушителите, ще се цели понижаване на трафика и увеличение използването на градски превоз.
Всичко това обаче няма да важи, в случай че става въпрос за полицейски коли, коли за спешна помощ или пожарни, както и за рейсове от градския превоз.
Освен това, в зони с ниски излъчвания се планува да може да се ограничи и използването на избрани типове горива и уреди за отопление. Какви обаче очевидно ще се дефинира с подзаконов акт – по този начин, както е за колите.
 Тежки санкции ще се постановат за продажба на некачествени горива за отопление Тежки санкции ще се постановат за продажба на некачествени горива за отопление
В Държавен вестник са обнародвани измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Там са регламентирани, влизащите в с...
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР