Местните избори отново са на фокус, в по-голямата част от

...
Местните избори отново са на фокус, в по-голямата част от
Коментари Харесай

Александър Димитров: Вотът за кмет на София е вот за недоверие към кабинета

Местните избори още веднъж са на фокус, в по-голямата част от регионалните ни градове на 5 ноември ще има балотаж - Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе също по този начин, Силистра, Сливен, Смолян, София, Хасково и Шумен. Ще следва да проследим какво ще се случи там в неделя. Интервю в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " с Александър Димитров, лекар по политически науки и експерт по предизборни акции

Как се държат, съгласно вас, политиците броени дни преди балотажа?

Ако би трябвало да отговоря с една дума - несъответстващо. Но преди да кажа повече по този въпрос, бих желал да оповестя няколко цифри, които станаха известни в изборната нощ. Данните са взети от резултатите на ЦИК. На първо място, аз бих желал да изразя острото си противоречие с извода на множеството анализатори, че сглобката, по този начин наречената, е постоянна. Затова мисля да поддържа този аргумент с няколко цифри. Както знаете преди 6 месеца бяхме на парламентарни избори, на които двата съществени участника в така наречен Сглобка ГЕРБ от една страна и ПП-ДБ от другата получиха общо 1,3 милиона гласа. Тази неделя, 6 месеца по-късно почти, общият резултат на двете обединения е едвам  800 000. Накратко, 500 000 гласа са изчезнали някъде в тези 6 месеца. Какво е тъкмо 500 000 гласа, с цел да си визиите всички дали своят вот за всички партии по едно и също време в София на предишния избор са 350 000, в случай че прибавим и целия Пловдив към тях, ето това са 500 000. Значи толкоз гласоподаватели са изгубили ГЕРБ и ПП-ДБ общо за 6 месеца.

Изключително доста, да.

Наблюдава се още един феномен, който също ме навежда на мисълта, че сглобката не е толкоз постоянна, колкото се пробваха да ни я показват в изборната вечер. Тогава на пръв взор всичко изглеждаше устойчиво. Виждахме едни балотажи на всички места из цялата страна сред ПП-ДБ от една страна и ГЕРБ от друга. Само че в изборните студия се прокрадваше и една голяма колонка, така наречен “други ". Една висока синя колонка, за която никой не говореше какво тъкмо е тя. И аз това желая да обясня, като ви дам образец от да кажем Благоевград.  В Благоевград на балотаж отиват претенденти на ПП-ДБ и подсилен от ГЕРБ. Обаче, като се заровим в резултата за листите за общински съветници, той е следният: най-голяма партия, с най-голяма тежест в локалния парламент е обединението сред Вътрешна македонска революционна организация и Политическа партия “Български глас " с общо 12%, на второ място е Движение за права и свободи с 8 и нещо, ГЕРБ с 8%, ПП-ДБ със 7 и следват доста на брой обединения.

Общият брой обединения, които вземат участие в Общинския съвет е 16, забележете 16 - неспособност за реализиране на болшинство каквото й да е, като в този Общински съвет ГЕРБ има 8, а ПП-ДБ - 7% - общо 15%. Ако прибавим резултата на Движение за права и свободи към тях стават 23%, а до 100% какъв брой остават? Тоест, тезата ми е, че това нещо, въпреки и в не чак толкоз мощна форма се повтаря в цялата страна. Малки на електорална тежест обединения, които са взети от локални цивилен организации, са се присъединили и вземат участие в изборите, като употребяват регистрациите на извънпарламентарни политически сили. Та в резюме, след тези две тези изводът ми е следният: огромният печеливш се оказват дребните партии или така наречен Граждани и самостоятелни претенденти. А огромният губещ са парламентарно показаните политически партии, и в най-голяма степен тези, които вземат участие в сглобката.

Изказахте мнение, че съгласно вас, сглобката не е толкоз постоянна за колкото в действителност ни я представяха в предизборната нощ. Бойко Борисов също изрече такова мнение, той съобщи, че “Сглобката не съществува сега за него ". Какво съгласно вас, е предизвикало това негово изявление? Има към този момент известие, че ще се организира Национален съвет след изборите на ГЕРБ, на който ще бъде решено дали въобще ще не престават да поддържат съответното държавно управление сега?

Аз съм уверен, че Бойко Борисов е образован политик и той е направил добре сметката на изборните резултати. Тази сметка същата, която я върша и аз. И за разлика от хората в ПП-ДБ, той евентуално ще предприеме някакви дейности. Големият проблем на тези избори е злополуката в София. Защо споделям злополука? Тази злополука не се вижда ясно, като това, че претендентът на ГЕРБ не съумя да стигна до балотаж, е дребният проблем в столицата. По-големият проблем е, че групата в Общинския съвет от 27 падна на 14 съветника, т.е. на половина, а невидимият проблем, с който ще се сблъскат в неделя е така наречен кметове на региони. В столицата има 24 региона, всички, които са с директно избираеми кметове. И защото ГЕРБ нямат собствен претендент за кмет на балотажа, огромна част  от симпатизантите на ГЕРБ ще си останат у дома. Това значи, че съвсем всички столични региони ще бъдат изгубени, може би като се изключи Банкя, където ГЕРБ води с голяма преднина пред “Възраждане ".

Г-н Димитров, вие казахте, че е доста забавна обстановката в  София, несъмнено ще я проследим на балотажа, какво ще се случи в неделя. Но основна фигура на ГЕРБ Антон Хекимян,, който беше повдигнат от тях за кмет не отива на балотажа, на балотажа отиват Васил Терзиев и Ваня Григорова. Интересно ми е обаче, да разясняваме с вас по какъв начин се държат точно те двамата, броени дни преди балотажа. Знаем, че Васил  Терзиев до този миг отхвърля спор с Ваня Григорова. Това по какъв начин си го обяснявате?

Написах един статус, съгласно мен предизборната акция на господин Терзиев е сбъркана изначално. Значи при започване на акцията, когато трябваше той да бъде крит и защитаван от офанзивите, когато стоеше самичък на терена, те го пускаха на всички места да бъде нападнат, имам поради хората от неговия избирателен щаб. Докато в края на акцията, когато би трябвало да се демонстрира, да демонстрира увереност и мощ, ние ставаме очевидци на тъкмо противоположното. Аз мисля, че щабът на Васил Терзиев прави груба неточност, като в този сериозно значим миг не се взема решение на спор с Ваня Григорова. Тя пък, сякаш се възползва по най-хубавия метод от този пропуск на своите съперници и мисля, че печели много дивиденти от това. Тъй като аз съм избирателен пълководец, избирателен пълководец и съм привикнал да върша сметки. По мои сметки възможностите на двамата са мощно изравнени, само че трендът на госпожа  Григорова върви нагоре, до момента в който този на Терзиев стои на едно място. И аз няма да се изненадам, в случай че на втори тур осъмнем с кмет на столицата жена.

И то Ваня Григорова, подкрепена от Българска социалистическа партия, само че забавен е нейният Общински съвет в действителност, там тя неизбежно ще се срещне и с представителите на ГЕРБ, и с тези на ПП-ДБ. Какъв обаче ще бъде животът на ПП-ДБ отвън властта, кметската власат?

Тук желая да отбележа, че не би трябвало да се отписват ПП-ДБ, тъй като съгласно моите калкулации те ще завоюват голяма част от регионите в столицата, т.е. ще има ужасно доста кметове на региони. Може би, допустимо е даже и 20 от 24, т.е. те при всички случаи ще запазят статута си на първа мощ в столицата. Но несъмнено, тук идва огромният залог, а точно това, че сега вотът за кмет на София не е просто избор за кмет на София, това е избор за съмнение към кабинета. Ако госпожа Григорова стане кмет, това ще е явен сигнал, че жителите не утвърждават политиката на държавното управление, и по всяка възможност ще докара до бърз разпад на ръководещата сега не коалиция, ли да я нарека, не знам по какъв начин.

Този скандал с машините и това решение на ЦИК, безусловно в последния миг, по какъв начин съгласно вас, се отразиха на изборния развой и ще се отразят, несъмнено, и на балотажа?

Вероятно ще се отразят, само че не в такава степен. Аз съм на мнение, тук оставам встрани кой е крив и кой е прав. И двете страни имат в действителност ужасно доста причини, защото упрекват съперниците си. Но моето мнение е, че абсурдът като цяло, повлия в позитивна посока на резултата на господин Терзиев, като активизира напълно електората на ПП-ДБ. Това от една страна беше добре, тъй като той се откъсна, въпреки и не толкоз, колкото желаеше. От друга страна обаче, на втори тур не му дава особена опция да пораства. Тоест, мисля, че към този момент този резултат е привършен  и ще забележим напълно малко повишаване на гласовете за господин Терзиев. Не по този начин стоят позициите на госпожа Григорова, която по всяка възможност на втори тур ще получи гласовете на огромна част от гласоподавателите на “Възраждане ", на Има Такъв Народ, на господин Радостин Василев, който е оста коренен критик на ръководството. А допускам, че гласоподавателите на ГЕРБ, евентуално 40% ще си останат у дома, а останалите ще се разделят в съответствие 2:1 в интерес на госпожа Григорова. Ако това се случи по този метод, както го споделям, по всяка възможност госпожа Григорова ще бъде новият кмет на столицата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР