Местни компании ще го ползват чрез облачна платформаНовият японски суперкомпютър

...
Местни компании ще го ползват чрез облачна платформаНовият японски суперкомпютър
Коментари Харесай

Япония изгражда нов суперкомпютър за генеративен AI

Местни компании ще го употребяват посредством облачна платформа

Новият японски суперкомпютър ще отговори на търсенето на AI услуги
(снимка: AIST)

Министерството на стопанската система, търговията и индустрията на Япония (METI) извършва план за основаване на суперкомпютър, предопределен за генеративен изкуствен интелект. Неговите запаси ще бъдат налични посредством облачна платформа за локални компании от AI сферата.

Изчислителният комплекс ще бъде ситуиран в новия проучвателен център на Японския народен институт за напреднали инженерни науки и технологии (AIST), заяви Datacenter Dynamics. От своя страна, METI ще даде финансиране в размер на $226 милиона н плана. Освен в суперкомпютри, центърът ще се специализира и в квантови технологии.
още по темата
Подробностите за плана са нищожни на този стадий. Според наличната информация, изграждащият се компютърен център ще получи повече от 2000 ускорителя Nvidia. В основаването на системата вземат участие експерти на Sakura, а стартирането ѝ в употреба е планувано за 2024 година

Настоящият суперкомпютър на AIST, наименуван AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI), се употребява от към 3000 компании и организации. В настоящата ранглиста TOP500 той се подрежда на 24-то място с продуктивност от почти 22 Pflops.

Но тази японска система не разполага с изчислителни запаси за работа с генеративен изкуствен интелект. Бъдещият суперкомпютър ще обезпечава 2,5 пъти по-висока продуктивност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР