Месеци след като беше намушкан няколко пъти, докато се подготвяше

...
Месеци след като беше намушкан няколко пъти, докато се подготвяше
Коментари Харесай

Салман Рушди с първо интервю след нападението: Бил съм и по-добре

Месеци откакто беше намушкан няколко пъти , до момента в който се приготвяше да изнесе лекция, английският публицист Салман Рушди не вижда с дясното око, пробва се да написа и на моменти сънува " плашещи " кошмари, съобщи Асошиейтед прес.

" Бил съм и по-добре ", споделя писателят пред журналиста Дейвид Ремник от " Ню Йоркър ". Това е първото му интервю след нападението през август 2022 година

“I’ve always thought that my books are more interesting than my life, ” Salman Rushdie remarks, in his first interview since the assassination attempt on his life, in August. “Unfortunately, the world appears to disagree. ”
— The New Yorker (@NewYorker)
" Но като се има поради случилото се, не съм толкоз зле ", допълва Рушди.

" Тежките пострадвания към този момент са излекувани ", разказва положението си създателят.

" Чувствам палеца, показалеца и долната половина на дланта си. Правя доста терапия на ръце и ми споделиха, че се оправям сносно ".

Ремник е разговарял с Рушди както персонално в офиса на неговия сътрудник в Манхатън, по този начин и посредством платформата Zoom. Според него писателят, притежател на премията " Букър ", е измършавял с повече от 18 кг и чете главно посредством iPad, с цел да може да контролира осветлението и размерa на шрифта.

" Има белег от дясната страна на лицето ", написа журналистът.

" Той приказва безпрепятствено както постоянно, само че долната му джука е увиснала на една страна. Лакътният нерв на лявата му ръка е бил мощно повреден ".
           
Салман Рушди години наред се крие, откакто иранският аятолах Хомейни издаде фетва през 1989 година, призоваваща за гибелта му поради хипотетичното осквернение в романа " Сатанински строфи ".

Писателят обаче от дълго време се движеше свободно, с минимални ограничения за сигурност и не се е чувствал заплашен предишния август, когато се появи на сцената на института " Шътокуа " в щата Ню Йорк на 12 август м.г., когато бе нападнат с нож. 

Предполагаемият причинител - Хади Матар, пледира почтен по обвиняванията в нахлуване и опит за ликвидиране. В изявлението Рушди назова мъжа " глупак ", само че все пак показа, че не изпитва яд.

" Опитвах се неведнъж през тези години да избегна взаимни обвинявания и оскърбление ", показа създателят.

" Един от методите, по които се оправих с всичко, е да виждам напред, а не обратно. Това, което ще се случи на следващия ден, е по-важно от това, което се е случило през вчерашния ден ". 

Интервюто излиза в навечерието на публикуването на новия разказ на Рушди - " Градът на успеха ", който той приключва месец преди нападението. 

Доста време Салман Рушди резервира безмълвие в обществените мрежи, само че в този момент разгласява в профила си в Twitter понякога и даже дава отговор на обиди.

Миналата седмица консуматор му сподели, че живее " срамен живот ", а писателят отговори: " О, още един почитател! Толкова съм удовлетворен ".

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР