Месец след вота изборни страсти още кипят в странатаЗнакови места

...
Месец след вота изборни страсти още кипят в странатаЗнакови места
Коментари Харесай

Ако села не харесват наместника - избират кой да управлява на събрание с бюлетини

Месец след вота изборни пристрастености още кипят в страната

Знакови места с под 300 непрекъснати поданици изгубиха правото да гласоподават, половината още не знаят кого ще им пратят

Събраха кметските печати на “понижените ” управници

Мелник е единственият град у нас без лично кметство

Мини избори месец след изборите - това е едно от двете вероятни решения за десетки обитаеми места, които на локалния избор нямаха право да гласоподават за собствен кмет.

Това се случи след последните ремонти в Изборния кодекс, които подвигнаха от 100 на 350 непрекъснати поданици границата, над която локалният властник се избира директно. При население под 350 души той към този момент се назначава. Как обаче

това да стане

съгласно волята

на народа?

В закона е записано единствено, че общинският кмет делегира свои пълномощия на кметския наместник. (Виж карето долу) С една дума - “големият ” кмет назначава. Но там, където не харесват този, който ще ги ръководи след подписа на градоначалника, или има двама-трима искащи за поста, решението е селско заседание с бюлетини да излъчи наместника.

Първи образец

дадоха в Плевен

Кметът Георг Спартански реши да се срещне с хората от 7-те села, с цел да чуе гласа им, вместо еднолично да назначава наместници, каквото право му дава законът. Общоселските събрания минаха по график в 5 села.

Спартански изяснява разликата сред наместника и кмета с обстоятелството, че първият може да бъде махнат за 24 часа, до момента в който един избираем кмет си потегля или с влезнала в действие присъда, или в случай че 6 месеца не е в положение да извършва кметските отговорности, или при гибел.

Спартански е подписал заповедите за предопределение на 5-има кметски наместници, посочени от жителите на Ласкар, Ралево, Горталово, Картожабене, Тодорово. В още 2 села - Къшин и Тученица, събранията трябваше да се проведат тези дни, с цел да кажат и там локалните думата си кой да ръководи.

Сериозно напрежение обаче се създаве в Благоевград, където кметът Румен Томов е новоизбран. В едни села предшественикът му от ГЕРБ е обещавал наместниците да останат, в други - да се търсят нови. Преди дни Томов назначи наместници на 10 села в общината, като единствено в 2 от тях остави досегашните. Оказа се обаче, че в Зелен дол и Горно Хърсово хората си желаят старите кметове, и бяха импортирани подписки против назначените. Томов в този момент ще се среща с жителите на двете села, с цел да чуе претекстовете им и да реши дали да се съобрази.

При такава обстановка за кмета, назначаващ наместници там, където има напрежение, изходът е общоселско заседание и секрети бюлетини за всички, които желаят да са наместници.

Подобен вид обмислят в община Велико Търново за някои от 11-те обитаеми места, в които към този момент няма кметове, а наместници. С под 350 души са Арбанаси, Вонеща вода, Дичин, Малки чифлик, Миндя, Никюп, Къпиново, Плаково, Русаля, Хотница и Шереметя и техните управници губят статута си.

“На 11 индивида в общината ни прибраха печатите за кметство и ни раздадоха за наместници и

нямаме към този момент

право да

подпечатваме ”,

изясни Иван Иванов, който ръководи Миндя от 2003 година Заради промените в изборния предел през годините 3 пъти се е явявал на избори и един път е бил назначаем. “Сега би трябвало да съм наместник със заплата на кметски наместник. А проблемите в селото са си все същите ”, изяснява Иванов. Не крие, че измежду “понижените ” му сътрудници има неустановеност. От една страна, поради предстоящите с до 200 лева по-ниски заплати, а от друга - тъй като са в неопределеност до след Нова година, когато ще се гласоподава новата конструкция на администрацията.

Не единствено в Миндя обаче има и други искащи да бъдат наместници. Две подписки са импортирани в община Велико Търново, а до селското заседание през януари може да се появят и още претенденти за поста на Иван Иванов.

Още не са назначени и 5-имата управници на селата в община Асеновград, които изгубиха правото на директен избор, тъй като няма гласувана конструкция на общинския съвет, нито признат устав за работата му. Това значи, че ще изкарат и януари без наместници, а

за икономии

се мисли да е по

един на 2 села

Такъв модел ще се употребява в Смолян - от 86 обитаеми места единствено в 7 избираха директно кмет, само че поради разпокъсаността си и дребния брой поданици в някои от тях ще има сливане на наместничества, тъй че ще са общо 37.

От 6-те високопланински села в община Родопи пет не престават със старите кметове, само че евентуално ще ги сменят, тъй като нямали 6 месеца уседналост.

Сред общините с огромен брой наместници е Кърджали - ще са 28. Решението за това взе общинският съвет преди седмица макар възраженията на ГЕРБ, че цифрата е огромна. През предишния мандат имаше единствено едно наместничество и 94 кметства, само че измененията в Изборния кодекс редуцираха кметствата до 67.

“Длъжни сме да предоставяме административни услуги на нашите поданици. Кметският наместник е и представител на страната. Общината е раздробена, има 117 обитаеми места, а част от тях са отдалечени ”, аргументира се кметът на Кърджали Хасан Азис. През тази седмица се чака той да назначи наместниците.

Без властник още е е най-малкият град в България - Мелник. Жителите му са 186-има по сегашен адрес и 136-има по непрекъснат, заради това през октомври не избираха собствен кмет. В момента с краткотрайна заповед градчето управлява досегашният Наско Петев, който през 2015 година завоюва от първи тур като претендент от Български земеделски народен съюз.

Мелничани са изпратили петиция до общинския кмет Атанас Стоянов с искане Петев да остане техен кмет. Стоянов пък е заречен тези дни да посети Мелник и да приказва с хората, преди да реши.

1493 са селата, които останаха без кметове

Местните хора към този момент ще би трябвало да пътуват за нотариус - наместниците нямат право да заверяват документи

1493 села, които допреди месец са си избирали директно кмет, останаха без властник след локалните избори на 27 октомври.

Причината е смяна в Изборния кодекс от 2016 година Тогава се подвига прагът на непрекъснатите поданици на обитаемо място, които имат право да избират директно кмет. Така до 2016 година прагът беше 100 поданици, а по-късно той стана 350.

Затова на последните локални избори директно избираха кмет жителите на 1968 села у нас, до момента в който на вота преди 4 години до урните са ходили живеещите на 3461 обитаеми места.

Промяната

лиши близо

270 000 българи

от правото

да си избират директно кмет, предизвестиха месеци преди локалните избори от Националното съдружие на кметовете на дребни обитаеми места.

Освен това се оказа, че в променения Изборен кодекс е останала “дупка ” - не беше посочено какво тъкмо се случва в тези кметства, които до момента са имали статута на независима административна единица и надлежно собствен кмет, а в този момент го губят. Така вероятността бе след вота 1493 обитаеми места да останат без властник, по тази причина се наложи депутатите да трансформират незабавно Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Бе признато, че в тези села, които не са административен център на кметства, кметът на съответната община може да назначи за периода на мандата наместници в сходство с одобрената бройка и конструкция на общинската администрация.

Пълномощията на кметските наместници се дефинират от съответния общински съвет. Съветниците утвърждават и броя на наместничествата - може да са по едно за няколко дребни, разпокъсани села. А кметът на общината действително ги назначава, като им разпорежда осъществяването на свои функционалности.

Те може да вземат участие в съвещанията на съответния общински съвет с право на

консултативен

глас

и биват изслушвани наложително при разискване на въпроси, отнасящи се до даденото обитаемо място, написа в ЗМСМА.

Друга огромна смяна за “понижените ” села също така, че към този момент не може сами да си избират управника, е, че за разлика от постоянно определения кмет наместникът няма право да прави никакви дейности, свързани с нотариалната легализация на документи. Ако той извърши каквото и да е нотариално деяние, то ще бъде незначително и няма да породи правни последствия. Ако завери автограф на пълномощие, това

пълномощие

също ще бъде

незначително

Иначе в закона е планувано, че там, където няма нотариуси (най-често в селата и дребните градове), някои нотариални дейности може да бъдат осъществявани от кмета без значение дали е кмет на община, или на обитаемо място. Стига да е избирателен орган, какъвто наместникът не е.

Двама видни червени депутати избраха да са селски кметове

ЛЮБО ИЛКОВ

Двама някогашни депутати от Българска социалистическа партия станаха кметски наместници на села в община Септември.

Славчо Велков и Георги Мърков бяха назначени на новите си постове със заповед на кмета на община Септември Марин Рачев. Заповедите им бяха подписани на сесия на локалния парламент в Септември.

Доскорошният народен представител от Българска социалистическа партия Славчо Велков ще е кметски наместник на село Славовица. Експертът по сигурност пожела по здравословни аргументи да напусне Народното събрание.

Пред общинските съветници Велков съобщи, че от година живее в Славовица и към този момент познава локалните проблеми.

Олимпийският първенец по битка и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Георги Мърков пък става кметски наместник на родното си село Горно Вършило. Той е бил и регионален ръководител на Българска социалистическа партия в Пазарджик, и началник на общинския съвет в Септември. При назначението си за наместник изясни, че действително от дълго време извършва тази функционалност в родното си село, без публично да е заемал длъжността. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР