Месец май е пикът на председателството от гледна точка на

...
Месец май е пикът на председателството от гледна точка на
Коментари Харесай

"Декларация от София" за Западните Балкани и компромис за системата за убежище се чакат до края на председателството

Месец май е пикът на председателството от позиция на дълго чаканата среща на върха във формат Европейски Съюз – Западни Балкани на 17 май. Това съобщи министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова при представянето на постигнатото досега.

Срещата " е доста значима за нас. По нея работим интензивно още преди да стартира председателството. Първо като тематика, тази тематика да залегне в дневния ред, тази тематика да пристигна, да се върне високо като приоритет на припозната значима тематика в общоевропейския дневен ред освен по време на българското председателство, само че и дълготрайно. За нас беше извънредно значимо да я създадем необратима след българското председателство, а да работим всички по нея ", сподели Павлова.

Втората цел на България е на срещата на върха на 17 май да се реализира политическо единодушие, да се одобри " Декларация от София ", с която водачите да реализират единодушие за това че интеграцията на Западните Балкани минава през свързаността – транспортна, цифрова, енергийна, просветителна и културна съгласуваност в района, акцентира Павлова. По думите й това обезпечава сигурността, интеграцията и просперитета на този район. Даваме си ясна сметка, че не можем да даваме подправени обещания на тези страни за бързо присъединение, само че би трябвало да им дадем вероятност и ясни послания и поддръжка за пътя напред и това може да стане точно посредством посланието за съгласуваност и сигурност, мир и непоклатимост в района, сподели още министърът.

Тази " Декларация от София ", този политически ангажимент би трябвало да бъде съпроводен от проект за деяние, който да начертае коридорите и съответните стратегически транспортни инфраструктурни планове, по които ще се работи в идващите 10-15 години, с цел да може тази съгласуваност да бъде реалност, сподели Павлова.

Тя призна, че към момента има доста въпросителни към срещата, поради че част от страните не са признали Косово. Без да сме прекомерни оптимисти, имаме вяра, че в името на реализма и в името на по-доброто бъдеще на Европа, най-после ще се откри оптималното решение за това срещата да се организира, тъй като тя е в интерес на всички ", добави министърът.

Тя разгласи, че на 16 май в София ще заседават водачите на 28-те страни. Срещата е неофициална вечерта по покана на Европейския съвет. На нея акцентът ще е цифровата стопанска система и цифровия дневен ред на Европа.

Нов метод за миграцията

По думите й следва доста дейна и динамична работа от тук нататък. Най-важната тематика, по която четири ръководи са работили, е промяната на системата за убежища или регламента " Дълбин ". Той е пакет от седем регламента, които би трябвало да бъдат признати, в случай че се приказва за отбрана на външните граници, за възстановяване на системата за убежища, възстановяване системата на контрола на границите, синя карта и като част от системата за инспекция и интеграция, изясни министърът.

" Това, с което извънредно доста се гордеем, е напредъка, който успяхме да реализираме ". По думите й българското председателство е предложило нов метод и нова философия в тематиката за промяната на общата европейска система за убежища, с помощта на което се надява на 28 и 29 юни, когато е и Европейският съвет, водачите да съумеят да намерят търсения пето председателство коненсус и компромис по какъв начин да реформира системата за убежища тъй че да е и справдлива, и солидарна.

" Новата философия, новата рамка, която ние предложихме, е от позиция на засилен граничен надзор на външните граници, разбор на тези, които са на вход още на момента, оптимално добър разбор на вход, с цел да може те да бъдат връщани в страните на генезис тогава, когато могат да бъдат преценени на момента, повече вложения на място в страните по генезис и да приказваме за казуса и неговата същина всъщност, а освен да се борим с последствията от него ", уточни Павлова. Надявам се да се реализира политическият консенсус и да остане приемането на самото законодателство и тези седем законодателни акта, добави тя.

Вторият доста значим пакет е многогодишната финансова рамка. Тя няма да завърши по време на председателството, само че ще стартира. На 2 май се чака плана за нея и са планувани поредност срещи с фокус кохезионна политика, обща селскостопанска политика и тематиката с цифровия дневен ред и обособения бюджет за обединен дигитален пазар.

Енергиен и дигитален пазар

Следващият пакет от законодателство, по което следва работа, е огромният пакет за единния дигитален пазар. Най-голямото предизвикателство изключително поради обстановката с " Facebook " е приемането на пакет от наставления за отбрана на персоналните данни, прочут като E-privacy, и всичко, обвързвано с киберсигурността, хибридните офанзиви, цифровия дигитален пазар, обединен дигитален портал. Павлова означи, че тематиката е характерна, тъй като няма консенсус в страните членки - едни желаят доста корав и мощен надзор от позиция на отбрана на персоналните данни по отношение на онлайн доставчиците на услуги, само че онлайн доставчиците желаят да могат да оперират.

Третият огромен законодателен пакет в идващите месеци е енергийният. Енерг съюз е част от целите и е огромен законодателен пакет, включващ осем досиета, по три от тях имаме вяра, че ще успеем да приключим договарянията и да бъдат признати дефинитивно по време на нашето председателство, а по другите да реализираме задоволително добър прогрес, добави Павлова.

Следващият пакет е по-известен като автомобилния пакет. Той е обвързван с правата на превозвачите, на компаниите и на водачите в този отрасъл, какъв брой време да имат за отмора, какви да са пътните листове, където имат право да почиват, какъв брой време да почиват. Според Павлова дебатът е доста тежък, тъй като има безусловно разнообразни отзиви в страните. България е в обстановка, в която би трябвало да отбрани националния интерес на българските превозвачи, само че като председателство би трябвало да търси уравновесено решение сред всички, сподели още тя.

Павлова изрази вяра по време на председателството да стартира да действа и новата европейска работа на единния европейски прокурор. Краят на месец април е отдаден на финансовите тематики – прането на пари, двойното данъчно облагане, облагането на онлайн фирмите и други.

Какво е реализирано

" Мога да кажа, че и оценките, които получихме за работата, която свършихме за първите три месеца, са доста високи. За това, че бяха извършени поредност от извънредно значими съвещания, диспути, срещи, на които имахме не леката задача в търсенето на значими, уповавам се, решения, свързани с приемането на европейско законодателство, наставления, реглаенти, изводи на Съвета, които приехме ", означи Павлова.

По думите й към днешна дата са извършени общо в София, Брюксел и Страсбург над 1000 съвещания, съвсем 700 са на спомагателните органи на Съвета, който ръководи България. Били са извършени 22 съвета на министрите. " Тази предица от съвещания, от срещи беше много интензивна в миналите месеци. Опитали сме се по един съвременен, по един интерактивен метод ", означи министърът, като добави, че в София календарът на събитията включва над 320 събития, а 100 от тях са към този момент факт.

Три от срещите от парламентарното измерение също са завършили. " Един триумф, с който се гордеем като част от праламентарното измерение, това са разпоредбите за работа за Европол, както и с поредицата от законодателство и решения ". За събитията в Брюксел тя сподели, че са извършени 22 съвещания на препоръките на министрите в обособените формати. Проведени са съвсем всички формати на съвещания на министри.

" Нещо, с което доста се гордеем - успяхме да проведем 64 триалога. Това най-голямото предизвикателство в за всяко едно председателство, тъй като това е моментът, в който след реализиране на решение на равнище Съвет, който председателстваме, да представляваме Съвета в Европейскяи парламент, в тристранните срещи, на които реализираме към този момент единодушие за приемането на законодателството в Европейския парламент. 64 бяха извършени, някои от тях до три-четири през нощта. Една от огромните ни гордости е, че успяхме в тези месеци да приемем директивата за командированите служащи ", акцентира Павлова. По думите й тематиката е била гореща и по нея не е имало консенсус.

Другият пакет е обвързван със за бранш климат и околна среда, това е директивата за мониторинга на въглеродните излъчвания на тежкотоварните транспортни средства, сподели министърът. Директивата за енергийната успеваемост на постройките също беше призната, сподели Павлова.

Един правилник, по който е било реализирано единодушие по време на естонското председателство, само че който България е приключила предварително приемането му, е за географското блокиране. " Благодарение на това, че успяхме месец предварително регламентът за географското блокиране да влезе в действие, това какво значи за жителите и за потребителите. Това значи, че в онлайн извършването на покупки към този момент няма да бъдем дискриминирани ние тук в България, в случай че желаеме да пазарим онлайн артикул ", уточни Павлова.

Бил е признат също финансовият правилник, както и решението за наложителен автоматизиран продан сред данъчните служби на 28-те страни членки при трансграничните договорености за обявяване в данъчното облагане. Целта е отбягване на измами с Данък добавена стойност, укриване на Данък добавена стойност и други. Следващата стъпка от този пакет ще бъде бизнесът да заплаща налози на едно място, без значение в какъв брой страни оперира.

Тя посочи като триумф и решението за " Юропас ", което е част от целта против младежката безработица. Това е онлайн платформа, през която доста по-лесно бизнесът може да качава своите условия в търсенето на чиновници и улеснява младежите да попълнят автобиографията си онлайн.

Това е единствено част от многото досиета и многото файлове, по които работихме, сподели Павлова. По думите й доста младежи посещават всички онлайн издания на председателството и акцентира, че България се е потвърдила като заслужен, благонадежден и виновен сътрудник в Европа.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (196)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР