Месец май бе белязан от известно раздвижване при офертите за

...
Месец май бе белязан от известно раздвижване при офертите за
Коментари Харесай

Банките у нас вдигат лихвите по депозитите в долари

Месец май бе белязан от известно оживление при офертите за депозити. За пръв път от много време дейностите на банките бяха ориентирани към блян да предложат нещо ново. Явлението от април банките да покачват лихвите при депозитите в щатска валута продължи и през петия месец от годината.

Пасивни обаче останаха трезорите при потребителските заеми, съпоставено с интензивността им в първите няколко месеца на годината. Тогава те дадоха поръчка, че имат желание да подобрят изискванията по тези артикули, сочи разбор на специалистите от MoitePari.bg.

През май интензивността при жилищни и ипотечни заеми беше по-висока, съпоставено с тази през април. Въпреки това по-добри оферти имаше единствено при две банки, които започнаха намаление на лихвените равнища.

Срочни депозити

Общо 3 банки започнаха промени в офертите си по срочни депозити през май.

Българо-американска кредитна банка стартира предложение на нов 24-месечен Онлайн депозит. Той се предлага в лв. и евро. Лихвата на годишна база при левовия депозит е 1,10%, а при този в евро – 1,00%.

Банката увеличи лихвените равнища по всички депозити в щатски долари. Повишенията зависеха от срочността на депозитите, като при най-краткосрочните те бяха от 0.10 пр.п., а при по-дългосрочните покачването беше с 0,40 пр.п.

В края на месец май банката стартира да предлага нов депозит с наименованието „ Всичко е тъкмо “. Депозитът може да бъде подписан за 3, 5 и 7 години, като характерното при него е, че би трябвало всеки месец автоматизирано от разплащателната сметка да бъдат довнасяни суми с размер не по-малък от 50 лева ( дълготраен депозит с месечно довнасяне). Депозитът се предлага със застраховка „ Злополука “.

Инвестбанк стартира предложение на нов промоционален депозит в щатски долари. Той може да бъде подписан за период от 6 или 12 месеца. Това беше третата банка, която досега предприе усъвършенствания в офертите си, предлагащи се в щатски долари.

Считано от 09.05.2018 година Fibank започва предлагането на „ Промоционален срочен депозит + ". Депозитът се предлага в лв. и евро и може да бъде подписан за период от 6 или 12 месеца. Лихвеният % по 12-месечния депозит в лв. е сред 0,5 и 0,60% според от размера на сумата.

Потребителски заеми

Според анализаторите единствено 3 банки предложиха новости в офертите си през миналия месец май.

Централна кооперативна банка промени праговете на сумите, при които се начислява такса за разглеждане на документи. Промяната влезе в действие от 01 май.

Търговска банка Д взе решение да удължи периода на промоционалната акция по потребителски заеми. Според промоционалните условия банката дава отстъпка от общоприетата рента при прилагане на кредитна карта Mastercard и пакетна стратегия " Модерато " и „ Алегро “. Промоцията е удължена до края на юли.

На 18.05 изтече периода на промоцията по промоционалната оферта за потребителски заем на Райфайзенбанк. Банката не удължи нейния период и вместо нея стартира предложение на нова промоционална оферта от 21.05. Новата оферта е с 0,20 пр.п. по-висока рента, закрепена за първите 12 месеца. Плаващата рента не офертата (след закрепения срок) пък се продължи да се предлага с 0.20 пр.п. по-ниска рента.

Жилищни и ипотечни заеми

През отминалия месец май банките демонстрираха малко по-висока интензивност спрямо тази през април. Три бяха банките, които предложиха новости на своите клиенти.

Д Банк предприе промени по своите жилищни и ипотечни заеми с пакет Алегро и Модерато. Лихвата за целия интервал беше диференцирана според от периода на заема (до 20 и до 30 г.). При заеми с пакет Алегро за период до 20 година лихвата се образува с отстъпка от 0,60 пр.п. от базовата рента, а за периоди до 30 година – с 0,50% пр.п. При заеми с пакет Модерато за период до 20 година лихвата се образува с отстъпка от 0,50 пр.п. от базовата рента, а за периоди до 30 година – с 0,40% пр.п. Промоционалните условия са в действие до 30.09.

Банката удължи периода, до който ползва паричен бонус при правилно обслужване на заема. Бонусът се пресмята ежемесечно, в размер на 0.40% на годишна база, върху остатъка на главницата по заема към всеки изминал месец през първите пет години от разпределяне на заема и се изплаща на падежната дата на 13-тата, 25-тата, 37-та, 49-тата и 61-та месечна вноска по заема. Промоцията е в действие до 30.04.2019 година

Следващата банка с промени беше ЦКБ. Банката възвърне разделянето на клиентите според от приходите им, респ. на лихвените равнища. За клиенти с приходи до 1 500 лева лихвата по жилищен заем е 3,30%. За клиенти с приходи над 1 500 лева – 3,20%, а за осигуряващите се на оптималния застрахователен приход – 3,10%.

БАКБ намали лихвите по своя заем „ Сбъдната фантазия “ с 0,30 пр.п. По преференциалния си заем за покупка на парцел, финансиран от банката БАКБ предложи промоционални лихвени условия за суми над 100 000 лева и период до 10 година За заеми с такива параметри лихвата е в размер на 3%. При потребителския заем с ипотека лихвените равнища също бяха намалени – с 0,60 пр.п.

Пощенска банка прекрати предлагането на паричен
бонус по потребителските си заеми с ипотека.

През миналия месец две банки удължиха периода на годност на актуалните си условия по заеми. Societe Generale Експресбанк удължи периода на промоцията по своя заем с рента от 2,99% и по заема с закрепена рента за първите 2 години до 31.07. Банка ДСК удължи валидността на изискванията по продуктите си до 31.08.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР