Месец и половина след началото на учебната година проблемите с

...
Месец и половина след началото на учебната година проблемите с
Коментари Харесай

Месец и половина след началото на учебната година: Електронната система на МОН продължава да не работи

Месец и половина след началото на образователната година проблемите с новата електронна система на просветното министерство не престават. Организациите на шефовете в образованието алармираха Българска национална телевизия, че със системата продължава да се работи доста мъчно, а консорциумът " Национални системи ", спечелил публичната поръчка, не се преценява с забележките на учителите. Държавата даде 5,5 милиона лв. за тази система, в която влиза цялата информация за българските възпитаници.

Дни преди първия образователен ден учителите съвсем непрекъснато бяха пред компютрите, тъй като въобще не можеха да влязат в системата. Сега влизат, само че са се появили други проблеми. Документите не могат да бъдат принтирани.

" В самата платформа НЕИСПУО този модул към момента не е създаден. Въпреки всичко от нас се изисква да качим по-късно документа там в регистъра, оттова да вземем номера, който ни би трябвало, само че самия щемпел на документа има заложен образец, само че ние не можем да го разпечатаме, в действителност ние не можем да сътворяваме документ ", споделя Мирена Дакова, преподавател по математика в 51-во СУ.

За да разпечатат документите, учебните заведения дават пари на други платформи, макар че МОН е платило за електронната система 5,5 милиона лв.. Обществената поръчка е извоювана през 2020 година от консорциум " Национални системи " от пет компании - " Контракс ", " Сиела Норма ", " Технически университет- София ", " Дигитални и софтуерни решения " и " Админсофт ". Друг проблем са баркодовете на документите, които не се разчитат вярно.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР