Месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания,

...
Месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания,
Коментари Харесай

Средствата по закона за хората с увреждания се увеличават с 4,3 процента през 2020 г.

Месечната финансова поддръжка, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се усили с 4,3 % през 2020 година Конкретният й размер ще варира от 25,41 лева за хората с от 50 % до 70,99 % степен на увреждане до 206,91 лева за хората с над 90 % степен на увреждане с право на непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност. Това заяви пресцентърът на Министерството на труда и обществената политика.

Увеличението се получава от повишението на линията на беднотия за България, чийто размер се планува през 2020 година да бъде 363 лева, защото по закон финансовата поддръжка се дефинира като % от нейното ниво. Линията на беднотия за всяка година се дефинира с разпореждане на Министерския съвет, чийто план беше утвърден от Националния съвет за хората с увреждания, който заседава през днешния ден в Министерството на труда и обществената политика, се показва в известието.

Към 30 септември 2019 година месечна финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания получават близо 650 000 души, което е с към 150 000 повече спрямо броя на хората, които получаваха месечни добавки по анулирания Закон за интеграция на хората с увреждания.

На днешното си съвещание Националният съвет за хората с увреждания е приел и отчет за Плана за осъществяване на Националната тактика за хората с увреждания за интервала 2016-2018 година Одобрен е и проектът за осъществяването на стратегическия документ през 2019 година и 2020 година В него се плануват ограничения и действия за възстановяване на достъпа на хора с увреждания до обществени и жилищни здания, финансиране на планове за започване и пускане на независима стопанска активност, стимулиране на работодатели да основават по-добри условия за служащи с понижена продуктивност и други /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР