Мерните прибори са сред най-важните елементи в ловната екипировка. Използването

...
Мерните прибори са сред най-важните елементи в ловната екипировка. Използването
Коментари Харесай

Плюсове на професионалните бинокли за лов

Мерните принадлежности са измежду най-важните детайли в ловната екипировка. Използването на качествени оптически принадлежности способства осезаемо за възстановяване на успеваемостта при преследването на дивеч. А би трябвало да кажем, че уредите в тази категория въпреки всичко нямат едни и същи функционалности, макар че някои от тях се припокриват.

И в този ред на мисли да се запитаме - с какво могат да ни бъдат потребни професионалните? И по какъв начин би трябвало да се употребяват по най-ефективния метод при излет в гората?

Да стартираме с това в кои обстановки намира приложение бинокълът в ловното занятие. Ясно е, че това не е уред като оптическия мерник или бързомерец, при който съответното оптическо устройство влиза в приложимост директно преди осъществяване на изстрела, когато се прицелим в набелязания обект. Това няма по какъв начин да се случи при биноклите. Мерните принадлежности с два окуляра служат за оглед на територията, за набелязване на ареала, към който да бъде ориентирано вниманието. Това ни дава опция да преценим дистанцията от задачата, да се придвижим към подобаващата позиция или да насочим оръжието, в случай че е в обсега за реален обстрел.

Какво имаме поради под професионални бинокли?

Най-общо казано, това са високият и междинният клас от този тип мерни принадлежности. Първосигнално групираме оптическите устройства съгласно тяхната цена, макар че в тази ситуация това значително е правилно. Това не значи, че най-евтините бинокли за лов нямат поле за приложение, само че при тях отсъстват някои значими качества или параметрите осезаемо отстъпват на high-end продуктите. При бюджетните модели ще се натъкнем на взаимни отстъпки, които да ни изправят пред обстановки уредът да не е задоволително ефикасен или даже да ни скапе цялостното.

Ако смятате, че приказваме за нарастването, то не това е най-съществената характерност, която прави разликата сред ниския клас и професионалните бинокли. Стандартно следените обекти се уголемяват 8 или 10 пъти. При най-скъпите артикули от категорията ще срещнем и двата разновидността, тъй че това не е решаваща спецификация.

Можем да кажем, че има по-съществена разлика във връзка с призмите, които се употребяват. При по-достъпните бинокли на процедура без изключения се слагат така наречен поро-призми. Другата вариация са покривните призми, а тези модели са и по-скъпите. Разликата е в метода разполагаем на лещите в корпуса на прибора, като при Porro концепцията, наречена на името на основателя ѝ Игнацио Поро, се слагат под избран ъгъл, до момента в който другите се назовават още прави, което дава отговор и на въпроса по какъв начин са позиционирани. Има и професионални бинокли с поро-призми, само че противоположното на процедура съвсем не се среща.

Защитата от влага е изключително значима

Нека да насочим внимание към някои от най-характерните индикатори, които отличават биноклите за лов от високия клас от останалите. Критично по значителност изискване е по какъв метод бива защитена вътрешността на оптическия уред от външните атмосферни въздействия. А измежду тях най-осезаемо може да повлияе влагата. Навлизането на вода сред лещите на процедура прави негоден целия апарат. Така че за професионалните бинокли е доста значимо да бъдат водоустойчиви. Такава гаранция при бюджетните модели няма да открием, при тях е ясно дефинирано, че не са предпазени от влагата. Подобна отбрана се реализира както посредством херметично уплътняване на вътрешността, по този начин и посредством насищането ѝ с азот. А това на собствен ред подсигурява, че мерният уред ще ни служи по най-хубавия метод и ще оправдае инвестицията.

Изключителната точност към детайла при наблюдение на далечни обекти

Това, което ни интересува, когато търсим професионален бинокъл, е безупречната видимост. И това значи освен да съумяваме да видим обект на километър или два разстояние, а да получим в действителност подробен облик с оптимално добра разграничителна дарба. За това способства по-големият диаметър на лещата, а при нарастване 10 пъти може да се покрие зрително поле от 120 м на 1000 отдалеченост. Високият клас мерни принадлежности са конструирани по този начин, че да не позволяват вибриране, което да ни пречи - образец за това е концепцията ErgoBalance при топ продуктите на Zeiss да вземем за пример.

Детайлното предаване на цветовите нюанси също е от основно значение. Професионалните бинокли на Swarowski внедряват софтуерни нововъведения, които разрешат да се разграничат минимални разлики в спектъра на светлината. А това способства за впечатляващи със своя контрастност, бляскавост и точност изображения, които виждаме през окуляра. Естествено, всичко това върви и с опцията за доста тънко конфигуриране на фокуса, тъй че да получим най-чистата картина, която можем да си представим.

Не забравяме и покритието на лещите. Все отново, от външната страна те се зацапват, неизбежно е по време на лов. Но при професионалните бинокли покритията на стъклата са такива, че разрешават елементарно разчистване, а също така са предпазени от надраскване.

Кои са водещите марки при ловните бинокли от високия клас?

Вече споменахме някои от тях, а сме сигурни, че и вие ги знаете. Кой не е чувал за Swarovski или Zeiss? Това са колоси, примери в цялата оптическа промишленост, освен тази, която създава артикули, потребни за лова. Доказан бранд при мерните принадлежности е и чешката компания Meopta. Висок клас бинокли основават и някои от оръжейните производители като Blaser, Steiner, Bushnell, Sig Sauer и други.

Цената може да варира доста, като при всички положения е мъчно да приказваме за професионални бинокли под 400-500 лв., а най-хубавите модели от високия клас доближават до 5000, отиват и нагоре. Такава инвестиция би трябвало да се прави доста деликатно, само че сигурно си заслужава за ценителите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР