Мерките срещу замърсяването на въздуха в София са много закъснели.

...
Мерките срещу замърсяването на въздуха в София са много закъснели.
Коментари Харесай

Иван Таков: Мерките срещу мръсния въздух в София са много закъснели


Мерките против замърсяването на въздуха в София са доста закъснели. Това съобщи общинският консултант от групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет и член на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори Иван Таков пред телевизия BiT.

"Трябва да напомня, че единствено до преди 7 месеца ръководещите в Столична община отричаха да има сходен проблем, разяснява той. - И трябваше да излезе отчетът на Сметната палата, който сподели, че ограниченията, подхванати в интервала 2011-2014 година са цялостен неуспех, изхарчени са 600 милиона лв., а качеството на въздуха не се е трансформирало, с цел да признаят, че има проблем. И едвам през 2017-а приехме нов отчет, с който тръгнахме да го решаваме. Прекалено късно! ".

Иван Таков е безапелационен, че замърсяването на въздуха в София не се дължи на климатичните условия сега, както ръководещите се пробват да се оправдаят. "Причината са безхаберието и отводът години наред да бъдат взети ограничения, изясни той. - Има нещо доста обикновено, което би трябвало да стартираме да вършим, с цел да тръгнем да решаваме този голям проблем. Говоря за миенето на улиците, което е доста ефикасна мярка за през лятото. Защото множеството от останалите ограничения, които са посочени в отчета, ми се костват по-скоро пожелателни. Крайно време е да стартираме да мислим по какъв начин да тръгнем към замяна на горивните съоръжения, които от твърдо битово гориво, да минат на по-екологично. "Зеленият билет " също би бил работеща мярка съгласно нас. Дори би трябвало да стигнем до безвъзмезден градски превоз в дни на огромно замърсяване ".

Общинският консултант от Българска социалистическа партия изясни, че отчетът с ограниченията против замърсяването на въздуха е разследване на към този момент разполагаем проблем. Тези ограничения се базират на системата за ранно предупрежнеие, която към този момент потвърдено не работи. "От една медия откриха, че системата не е отчитала съществуване на замърсяване през януари, подсети Иван Таков. - А след това се оказа, че тук-там нормата на възможно замърсяване с фини прахови частици е била надвишена 10 пъти. Повечето от ограниченията, които са разказани в отчета са положителни, само че когато системата не работи, нали разбирате, че няма по какъв начин и те да бъдат ефикасни ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР