Мерките на правителството няма да намалят инфлацията, а ще я

...
Мерките на правителството няма да намалят инфлацията, а ще я
Коментари Харесай

Делян Добрев: Мерките на правителството ще увеличат инфлацията и обедняването

" Мерките на държавното управление няма да понижат инфлацията, а ще я усилят. Тази отплата в никакъв случай няма да настигне инфлацията, хората ще обедняват доста по-бързо от темпа, с който им подвигат приходите ". Това сподели в предаването " Лице в лице " Делян Добрев, някогашен енергиен министър, в този момент депутат от ГЕРБ.

" Повтаряме една и съща неточност няколко пъти в последните 12 месеца. Инфлацията през април месец предходната година, последния месец на " Кабинета Борисов " беше 2 %. Юли месец стана 3%. Още тогава предупредихме, че инфлацията ще пораства и че би трябвало да се дадат обезщетения за високите цени на електрическата енергия. Такава актуализация ни беше отказана. Асен Василев тогава беше министър на финансите и сподели в Народното събрание - Вие нищо не разбирате, в този момент ще видите ние по какъв начин ще ги създадем нещата ", съобщи Делян Добрев.

Той добави, че през декември месец предходната година инфлацията е станала 7,8 %. " Продължихме да им споделяме, че би трябвало да компенсират бизнеса за високите цени на електрическата енергия, те го направиха прекомерно малко, прекомерно късно, откакто към този момент цените се бяха вдигнали ", сподели той.

Добрев съобщи, че ограниченията в никакъв случай няма да настигнат инфлацията, а хората ще продължат да обедняват. " Помните ли когато заплатите бяха 9000 лева, което беше $3. С пенсиите си през днешния ден възрастните хора ще си купят доста по-малко, в сравнение с през април предходната година...Въпреки нулевият Данък добавена стойност, хлябът няма да бъде понижен ", добави той.

Според него е трябвало да се вземат средства от ВЕИ-тата, които са свръхфинансирани сега. " Правят хората по-бедни. Износът за Полша е повишен с $1 милиарда Ицносът на ток е същият. ВЕИ-тата са свръхфинансирани сега - незаслужено получават 500 лв. и още 350 от страната, а би трябвало да получават 400 лева Това е свръхсубсидиране. Ние по време на коронавирус рецесията намалихме Данък добавена стойност, с цел да оцелее ресторантьорския бизнес. 9 % Данък добавена стойност взеха решение казуса ", разяснява Добрев.

" Всичките им ограничения ще покачат инфлацията. Когато ме поканите отново, ще ви кажа какъв брой е. Инфлацията на годишна база към декември 2021 година е 7,8% плюс още 10% за тази ще бъде инфлацията. Провалиха се с проинфлационния бюджет, неефективната и несъответстваща поддръжка за бизнеса ", сподели още националният представител от ГЕРБ-СДС.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР