Мерките на ЕС за справяне с извънредната ситуация в енергетиката

...
Мерките на ЕС за справяне с извънредната ситуация в енергетиката
Коментари Харесай

„Политико“: България и Чехия ще получат най-много пари от енергийните мерки на ЕС

Мерките на Европейски Съюз за справяне с изключителната обстановка в енергетиката рискуват да насочат милиарди към някои страни, а други да останат съвсем без пари, демонстрират данни, оценени по поръчка на POLITICO.

Миналата седмица министрите на енергетиката на Европейски Съюз се споразумяха да разрешат на страните да си върнат приходите от производителите на евтина сила и фирмите за изкопаеми горива и да употребяват тези пари за намаляване на удара от високите цени на силата за потребителите и бизнеса.

Но данните, оценени от финландската компания за енергийни технологии Wärtsilä, демонстрират, че до момента в който Франция и някои страни от Централна и Източна Европа ще получат обилни средства от използването на мярката, други страни – като Италия – ще получат доста по-малко.

Всичко се свежда до метода, по който страните създават електрическа енергия.

Новата система разрешава на страните да прибират пари от генераторите на електрическа енергия, които не употребяват природен газ. Те печелят големи изключителни облаги вследствие на внезапното повишаване на цените на природния газ – цената на електрическата енергия се дефинира от последния запас, нужен за облекчаване на търсенето, а в последно време това е скъпият природен газ.

Това значи, че мярката – ограничаване на всички доходи от електроцентрали, които не се зареждат с газ, над 180 евро за мегаватчас – ще донесе най-вече доходи в страните, които разчитат на въглища, нуклеарна сила и възобновими източници за произвеждане на електрическа енергия.

Това се отнася да вземем за пример за Чешката република и България, които употребяват най-вече въглища и нуклеарна сила, както и за Франция, която разчита в огромна степен на нуклеарната сила. Но не и за страните, които създават по-голямата част от електрическата енергия си благодарение на природен газ.

Франция може да получи достъп до 7,9 милиарда евро след въвеждането на тавана на приходите, демонстрират данните на POLITICO, до момента в който Италия ще събере най-много 4,2 милиарда евро.

Това почти подхожда на оценките на френското държавно управление от сряда, съгласно които от тази политика могат да бъдат събрани 7 милиарда евро.

Заради енергийния си микс Латвия може да събере по-малко от една пета от приходите на глава от популацията, до момента в който оптималният доход на глава от популацията в Хърватия е към половината от този във Франция.

Страните, които не разчитат на природен газ или към този момент са въвели национални ограничения за ограничение на цените на електрическата енергия, също няма да получат доста пари от новата мярка на Европейски Съюз. Такъв е казусът с места като Полша, Швеция, Испания и Португалия, където цените на електрическата енергия сега към този момент са близки или по-ниски от облагаемия предел.

Германия също евентуално ще събере по-малко пари от механизма на Европейски Съюз, откакто предходната седмица разгласи проект за ограничение на цените на газа на стойност 200 милиарда евро – ход, който евентуално ще докара до понижаване на цените на едро на електрическата енергия, оставяйки по-малко доходи за държавното управление, които да се събират от други производители.

„ Справедливо е да се каже, че тя е нееднородна “, сподели Глен Риксън, началник на отдела за разбор на европейската енергетика в S&P Global, за новата мярка на Европейски Съюз.

„ Тя е ефикасна, защото събира доходи, които другояче не биха били освободени, без безусловно да се отразява на капиталовия вкус “, сподели той, само че добави: „ Не мисля, че евентуално ще бъде ефикасна, с цел да компенсира изцяло въздействието на високите цени върху потребителите. “

По-рано Европейски Съюз пресметна, че тази политика ще донесе 117 милиарда евро. Но действителната цифра евентуално ще бъде по-ниска, като се има поради сложността на енергийните миксове на страните и съществуващите контракти с закрепени ставки.

Данните на Wärtsilä – извлечени от междинните цени на електрическата енергия за ден напред за август, съотнесени към енергийните миксове на страните – съставляват оптималните евентуални доходи на страните. Те обаче не регистрират вноса и износа на електрическа енергия сред страните. Освен това не се регистрират дълготрайните контракти за закрепена електрическа енергия, при които енергийните компании подсигуряват цените на електрическата енергия доста авансово, което значи, че цените на електрическата енергия остават под облагаемото равнище, до момента в който цените на газа се повишават.

Това значи, че за някои страни получените доходи евентуално ще бъдат доста по-ниски от предстоящите.

Например огромна част от електрическата енергия в Словакия се създава от атомни електроцентрали, които авансово подсигуряват електрическа енергия на ниски цени; съгласно държавното управление те не са се възползвали от високите пазарни цени и затова не осъществят облаги над облагаемия предел.

Запитан за неравномерното влияние на мярката върху страните от Европейски Съюз, комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон съобщи, че това може да се изясни с обстоятелството, че „ енергийният микс в другите страни членки е доста разнороден “, което значи, че страните с по-голям брой производители на евтина сила могат „ да чакат по-високи доходи “.

Тя добави, че страните от Европейски Съюз разполагат с „ еластичност “ да събират повече доходи от производителите на евтини артикули, в случай че желаят, което значи, че при нужда страните могат да изберат да таксуват приходите под оферти предел от 180 евро на мегаватчас.
В търсене на „ взаимност
Това разминаване сред страните не е изгубено от държавните управления на Европейски Съюз.

Словакия, Литва, Люксембург и най-малко още две страни са изразили частни опасения, оповестиха трима дипломати пред POLITICO.

Литва и Люксембург внасят над 70% от електрическата енергия си, тъй че разполагат с малко енергийни компании, от които могат да събират доходи. Това също по този начин значи, че потребителите в тези страни на процедура заплащат на хора в други страни.

Мярката на Европейски Съюз изисква от страните да сключат двустранни „ съглашения за взаимност “, в случай че връзките са изкривени, макар че не е предписано каква част от приходите би трябвало да се споделят.

Други страни, в това число Нидерландия, са обезпокоени от административната тежест.

Алберто Поточниг, икономист и професор в Европейския академични институт в Италия, съобщи, че ограниченията са създадени по метод, който „ пази действието на пазара “, а не оказва помощ на всички консуматори с незабавни дотации.

Според него това не е безусловно неприятно, защото високите цени и евентуално ниските ресурси от сила през тази зима нормално също спомагат за понижаване на търсенето. „ Това, което е значимо, е, че всяка помощ, която потребителите ще получат, няма да се отрази на тласъка за икономисване на сила “.

Но мярката на Европейски Съюз също по този начин не взема решение съвсем нищо във връзка с това, което изначало е причина за високите цени на електрическата енергия – рецесията с доставките на газ, сподели Поточниг.

„ Ако успеем по някакъв метод да решим казуса с газа, тогава съвсем автоматизирано ще решим и казуса с електрическата енергия “, сподели той.

Дипломатите от Европейски Съюз са съгласни с това. 15 страни упорстват Комисията да показа предложение за ограничение на цената на газа.

Почти месец откакто страните за първи път желаеха от Комисията предложение, в сряда ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че Комисията ще „ обмисли ограничение на цената “ на главния европейски бенчмарк за газови фючърси – TTF.

Но към момента не е ясно каква форма ще одобри този ход, като водачите на Европейски Съюз ще обсъдят разновидностите на неофициална среща на върха в Прага в петък.

Анализът е оповестен в „ Политико “, създател на обявата е Виктор Джак. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР