Мениджърът на проекта ВАР в България коментира докъде стигна въвеждането

...
Мениджърът на проекта ВАР в България коментира докъде стигна въвеждането
Коментари Харесай

Петър Петров разкри докъде е стигнало въвеждането на ВАР в българския футбол

Мениджърът на плана " ВАР в България " разяснява до каква степен стигна въвеждането на системата в родния футбол. Той съобщи, че в този момент се образоват съдиите и се инспектират всички игрища в България.

" В момента образоваме нашите съдии, редом с това инспектираме всички игрища в България. Вече минахме тези в София. Работим с компания, която е дъщерна на японския тръст SONY, тя обслужва Шампионската лига, Лига Европа и огромните шампионати. Договорът ще бъде за четири цялостни шампионати, плюс плейофната фаза за 2020/2021, в случай че сме подготвени. Отделно тече образование, чийто първи стадий към този момент приключи. Инспекцията по стадионите в провинцията си продължава. Фирмата дава съответни наставления ", съобщи Петров в " Студио Дерби ".

" По условия на ФИФА и УЕФА в стаята ще бъдат настоящи съдии от ранглистата. В момента се образоват 18 съдии и 18 асистент-съдии. Освен тях ще има и replay оператор, който ще бъде назначен от компанията ", добави още той.

" Благодаря на всички младежки школи, с които вършим тренинг в действителна обстановка и чак тогава можем да преминем към въвеждането на ВАР. Иначе нашите съдии няма по какъв начин да се упражняват.

Средствата за ВАР са от ФИФА и УЕФА. Транспорт на ван, механически лица, оператори - всичко е от контракта с компанията. Клубовете поемат електрозахранването, платформите, на които да се разположат камерите, тъй че страничните линии да се виждат ясно, и оптичен кабел, който свързва вана и монитора. Имат и такса за домакинските мачове, сумата още не е избрана от Изпълкома на БФС.

По протокол е ясно, че ВАР няма право да взема решение. Съдията би трябвало да реши. След взетото решение ВАР прави инспекция и предлага, само че до момента в който няма решение на съдията, инспекция не се прави. Това е доста значимо да се знае. Възможностите по-късно са да удостовери решението му, или да предложи да отиде до монитора и да ревизира, само че съдията взема решение ", приключи Петър Петров.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР