Мениджърът на активи на "Голдмън Сакс" - Шогат Бунглавала, който

...
Мениджърът на активи на "Голдмън Сакс" - Шогат Бунглавала, който
Коментари Харесай

Водещ фондов мениджър залага на Европа

Мениджърът на активи на "Голдмън Сакс " - Шогат Бунглавала, който предсказа тазгодишния растеж на борсовите показатели, ще подчертава през 2020-а на книжата на компании от еврозоната. Експертът чака те да завоюват от икономическото възобновяване на общността. Бунглавала, който оглавява групата за световни портфейлни вложения в Европа, Близкия изток и Африка и Азиатско-тихоокеанския регион в поделението за ръководство на активи на "Голдмън Сакс " (GSAM), показва, че вложителите са прекомерно песимистични към вероятностите за напредък на Стария континент. В началото на ноември GSAM направи ударни инвестиции в "циклични " бумаги на сдружения от еврозоната. Просто тъй като мениджърите са уверени, че Европа ще избегне рецесията и това ще помогне за повишаване на акциите на фирмите, чиито финансови резултати зависят главно от етапа на икономическия цикъл (бел. ред. - хотели, заведения за хранене, търговци на мебели, магазини за облекла, промишлени производители, авиокомпании).

Фондовият управител е следващият глас в хора от вложители и стратези, които стартират да се настройват по-оптимистично към европейските скъпи бумаги. Пазарът, който загуби 100 милиарда щ. $ от отлив на капитали единствено през 2019-а, се намира в повратна точка след успеха на английския министър председател Борис Джонсън на изключителните парламентарни избори на Острова и след триумфа на първата фаза от комерсиалните договаряния сред Вашингтон и Пекин, премахнал най-големите паники на играчите.

Европейският показател Stoxx Europe 600 скочи до рекордно високите 418.48 пункта по време на търговията си на 16 декември и завърши комерсиалната си сесия на 417.75 точки. Цикличните бумаги на Стария континент обаче изостават от щатските си съперници през 2019-а, като показателят, който следи придвижването им в Европа (MSCI E) е добавил 21% към пазарната си оценка против 31% скок на аналога им в Съединени американски щати.

Бунглавала има особено желание към банките от еврозоната, които, съгласно него, не са били оценени уместно за подобрението на портфейлите им от неприятни заеми и на финансовите ниво. Euro Stoxx Banks Index е поскъпнал с 11% през тази година - или на половина по-малко от извоюваното от необятния Stoxx 600 през същия интервал, основно поради вредите, които негативните лихви предизвикват на бранша.

И други водещи капиталови групи като "Блек рок " да вземем за пример, считат, че вложенията в рискови активи си костват и през 2020-а, само че доходността от тях ще е много по-скромна в сравнение с през 2019-а. Преди година Бунглавала предложи да се купуват акции на щатски компании и на компании от развиващия се свят, макар спада на на международните борсови показатели поради опасенията от по-рестриктивна парична политика и по-нисък напредък. Неговият залог се оказа оракулски, тъй като S&P 500 е повишен с 26% от началото на 2019-а до момента, а MSCI Emerging Markets Index е повишил пазарната си оценка с 13 %. Един от фондовете, които ръководи, пък е спечелил с цели 88% повече от противниците си през тази година. Сред най-едрите му инвестиции са бумаги на "Роял Дъч Шел " и "Джонсън енд Джонсън ".

GSAM резервира позитивните си настройки към щатските акции и има дълги позиции в бумаги на южноафрикански компании спрямо компаниите на други разрастващи се пазари, като избира също южнокорейски пред тайвански акции.

Все отново, икономическият напредък остава един от най-големите въпросителни за Европа през 2020-а, тъй като по-нататъшен спад на немското произвеждане или възможна криза в Германия могат да компенсират редукцията на политическия риск. Това предизвикателство бе посочено през предходната седмица и от Европейската централна банка, която ревизира надолу прогнозата си за напредък на еврозоната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР