Меморандумът, който правителството изпрати до протестиращите земеделци, ги устройва. Протестът

...
Меморандумът, който правителството изпрати до протестиращите земеделци, ги устройва. Протестът
Коментари Харесай

Меморандумът устройва земеделците, приеха го

Меморандумът, който държавното управление изпрати до протестиращите земеделци, ги устройва. Протестът се разпуска. Техниката малко по малко си потегля, а протестиращите стартират да се разотиват, съобщи БГНЕС.

Между държавното управление и Инициативния комитет се подписва съглашение. Текстът на съглашението беше прочетен пред протестиращите земеделци. Те го посрещнаха с бурни аплодисменти.

Ето и контрактуваните параметри:

Точка 1 – продължение на възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна до привършване на количествата създадена продукция през стопанската 2022-2023 година Водят се договаряния с Европейска комисия за възбраната за импорт от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от размера на чистото национално произвеждане. Ще се създаде лицензионен режим за импорт на пшеница, царевица и рапица съгласно контрактуваното с Европейска комисия.

Точка 2 – признато е решение от Европейска комисия за сходство на държавна помощ в поддръжка на ликвидността на земеделските стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна за сумата от 150 млн. лева А в допълнение обезпечените средства в размер на 60 млн. лева се поставят оптимални старания за съкращаването на периодите за изговаряне от страна на Европейска комисия до края на месец септември.

„ Нашето условие е парите да се платят до 30 септември. Правителственото предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 млн. лева Правя спогодба пред всички вас, че не споделям, че това ще го разпишем. Ще желаеме да върнем периода до 30 септември “, посочи ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Точка 3 – земеделските стопани подли заявление до 26 септември ще получат подкрепяне в границите на 3 работни дни.

Точка 4 – помощта по де минимис в размер на 71 млн. лева ще бъде разпределена на равни елементи. Тя ще е за подкрепяне на земеделските производители в бранш отглеждане на животни, пчелен мед и растениевъдство.

„ Тук би трябвало да има въведен период до края на октомври. Коментирах го с министъра и поеха ангажимент, че ще го запишем. Като отидем, надяваме се към този момент да е записано “, съобщи Илия Проданов.

Точка 5 – земеделските производители на мляко, които не могат да потвърдят реализация заради импорт на изсъхнало мляко от Украйна да получат подкрепяне по интервенциите на база правно съображение форсмажор и позволение от Европейска комисия.

„ Изменение и допълнение на меморандума се прави единствено посредством сключване на анекс сред страните. Устройва ли ви това съглашение? “, обърна се Проданов към протестиращите.

Те му дадоха отговор с „ Да “ и продължителни ръкопляскания

„ Повече работа тук през днешния ден нямаме. Всички сътрудници с трактори могат да се приберат по къщите си и на следващия ден да се върнат на полето “, приключи Проданов.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР