Меморандум за сътрудничество в образованието и науката, и създаване на

...
Меморандум за сътрудничество в образованието и науката, и създаване на
Коментари Харесай

Създадоха клъстер в областта на застраховането, данъчния и митническия контрол

Меморандум за съдействие в образованието и науката, и основаване на клъстер в региона на застраховането, данъчния и митническия надзор подписаха ректорите на трите водещи висши стопански учебни заведения в България - Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” -  Свищов, Университет за национално и международно стопанство - София и Икономически университет - Варна. Подписи под документа поставиха на среща в Свищов проф. доктор Марияна Божинова (СА), проф. доктор Димитър Димитров (УНСС) и проф. доктор Евгени Станимиров (ИУ).
„ Трите висши учебни заведения имаме самочувствието на водещи при образованието в професионалните посоки „ Икономика ” и „ Администрация и ръководство ” и основаните сред нас клъстери в региона на стопанската система, са точно в най-силните посоки на всяко от трите висши учебни заведения ”, съобщи проф. Божинова. Тя напомни, че първият клъстер, който бе основан във Варна, е в региона на маркетинга и предприемачеството, с координатор ИУ – Варна, а подписаният в София меморандум сътвори клъстер в региона на финансите и счетоводството, с координатор УНСС. По думите й, трите клъстера обгръщат най-важните области в образованието и научните проучвания по стопанска система. Ректорът на Свищовската академия и съпостави основаването на трите клъстера с „ Бръшляновата лига ”.

Ректорът на УНСС съобщи, че това е метод да се усъвършенства взаимоотношението сред трите водещи стопански университети в България. Проф. Димитров акцентира, че за актуалната година 87% от държавния банкет на студенти в направление „ Икономика ” се осъществя точно от УНСС, ИУ – Варна и Свищовската академия. 
Подписването на меморандуми единствено по себе си не е задоволително, а би трябвало да има проект за съответни дейности. „ Очакваме тези клъстери, тези академични мрежи да генерират резултати в области като прагматичност на образованието и трансфер на ноу-хау ”, сподели проф. Станимиров.

Подписвайки меморандума за съдействие, трите стопански ВУЗ-а обявиха готовността си за обединени старания за развиване на съдействието в необятен набор от области, взаимни действия и начинания посредством консолидиране капацитета на трите институции и реализиране на синергични резултати в интерес на районите, които подтикват техния стопански и обществен разцвет. Създаването на клъстер в региона на застраховането, данъчния и митническия надзор като модерна форма на междууниверситетско съдействие способства за ефикасното развиване на трите университета и повишението на техния планов потенциал и практическа експертиза.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР