Мелатонинът е ключов за здравето ни хормон. Той се произвежда

...
Мелатонинът е ключов за здравето ни хормон. Той се произвежда
Коментари Харесай

Яжте тези храни за по-добър сън

Мелатонинът е основен за здравето ни хормон. Той се създава в човешкото тяло, като регулира кръвното налягане, усъвършенства имунната система и забавя обвързваните с възрастта промени, поради което го назовават „ хормонът на младостта ”. Произвежда се в тялото ни по време на сън от среднощ до четири часа заран и има антистресов ефект. Затова и е толкоз значимо да си лягаме в точния момент и да не будуваме след дванадесет часа нощем.

Известно е още, че над 30 този хормон се създава все по-малко с всяка минала година. Поради незадоволително количество на мелатонин, възрастните хора изпитват проблеми със съня и страдат от бодърствуване. Но въпреки всичко има метод по какъв начин да се предотврати интензивното понижаване на мелатонина – консумирането на храни, които усилват производството му. Храните, съдържащи триптофан, също играят значима роля. Това е аминокиселина, която обезпечава синтеза на серотонин и мелатонин. Ето някои храни, наричани от диетолозите „ хапчета за сън ”:

Бананите съдържат магнезий, който подтиква производството на мелатонин. Черешите и вишните пък са рекордьорите по наличие на мелатонин. Ако изядете единствено няколко от тези плодове преди лягане, равнищата на мелатонин ще се покачат и сънят ще пристигна по-бързо.

Млякото и млечните артикули имат висока централизация на триптофан и затова оказват помощ за синтеза на мелатонин. Сиренето, изключително твърдите сирена, са водач в наличието на триптофан. Пилешкото и заешкото месо имат много огромно количество от тази аминокиселина. Най-добре е, когато месото е печено или задушено.

За да се увеличи равнището на мелатонина, е належащо да се ядат храни, богати на витамини от група В. Те имат успокоителен резултат върху нервната система, затова усъвършенстват съня, вършат го по-спокоен, което в последна сметка води до повишение на този значим хормон. Най-богати на витамини от групата В са кайсиите, бобът и орехите, написа БГНЕС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР