Мексико залови в петък известен наркобос от списъка на ФБР

...
Мексико залови в петък известен наркобос от списъка на ФБР
Коментари Харесай

Мексико залови наркобарон, един от 10-те най-издирвани в списъка на ФБР

Мексико залови в петък прочут наркобос от листата на ФБР с 10-те най-издирвани нарушители за убийството на американски сътрудник под прикритие, което обтегна дипломатическите връзки на двете страни.

69-годишният Рафаел Каро Кинтеро е упрекнат от Съединени американски щати, че е поръчал отвличането, изтезанието и убийството на специфичния сътрудник на Администрацията за битка с опиатите (DEA) Енрике " Кики " Камарена през 1985 година Той беше арестуван от мексикански морски пехотинци в град Чойкс в северозападния щат Синалоа с " цел екстрадиция ", се споделя в изказване на Съединени американски щати.

Каро Кинтеро към този момент беше задържан през 1985 година и наказан на 40 години затвор за убийството на Камарена. Но през 2013 година мексикански съд разпореди освобождението му заради юридически механически аргументи, откакто той излежа 28 години. Този ход обаче разгневи американските управляващи. По времето, когато Върховният съд на Мексико анулира решението, Каро Кинтеро към този момент се беше укрил. Случаят хвърли връзките сред Съединени американски щати и Мексико в рецесия и лиши десетилетия на организациите за битка с опиатите на двете прилежащи страни да възстановят доверието.

За залавянето на Каро Кинтеро, прочут още като " Рафа ", бе оповестена премия от 20 милиона $, той е разказан от ФБР като " извънредно рисков ". Обвинен е в основаването на към този момент несъществуващия наркокартел Гуадалахара и сега управлява поделение на скандалния картел Синалоа. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати изрази признателност в петък на мексиканските управляващи за ареста на Каро Кинтеро, потвърждавайки проектите на Съединени американски щати да изискат изгонването му. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР