Мексико ще може да използва многомилиардния трансфер от Международния валутен

...
Мексико ще може да използва многомилиардния трансфер от Международния валутен
Коментари Харесай

В Мексико се разгоря спор за допълнителните резерви от МВФ

Мексико ще може да употребява многомилиардния трансфер от Международния валутен фонд, с цел да изплати по-рано задълженията си, най-малко съгласно сметките на президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор. Правителството обаче ще би трябвало да купи средствата от централната банка (наричана в резюме " Банхико " ) декларирал в изявление за организация " Блумбърг " в края на седмицата нейният ръководител Алехандро Диас де Леон. 

Трансферът на Фонда до " Бaнхико " ще е жестоко 12 милиарда $ от утвърдената преди дни спомагателна порция запаси за общо 650 милиарда $ под формата на Специални права на тираж (валутата на интернационалния кредитор). Тези пари не са " подаяние ", показва Диас де Леон. Коментарите му са предизвикани от изявление на президента Лопес Обрадор при започване на седмицата, че той обмисля да употребява каузи на Мексико от спомагателния запас, с цел да предплати задълженията на страната. 

" Това са активи, които се причисляват към интернационалните запаси ", декларира Диас де Леон. И добавя, че " всяка задгранична валута, която федералното държавно управление може да вземе от централната банка, е като я купи " и всяка възможна трансакция би трябвало да става по пазарни цени. 

Дълговата заявка на Лопес Обрадор провокира спекулации по отношение на желанията му: дали просто възнамерява да вземе средствата или ще изиска да ги купи от централната банка. Да напомним, че въпросната спомагателна емисия на СПТ е най-голямата инжекция на запаси в историята на интернационалния заемодател и задачата й е да помоне на страните членки да се оправят с растящото си дългово задължение и с провалите от пандемията от COVID-19.  

Мнозинството икономисти са се обединили към мнението, че Мексико ще би трябвало или да продаде облигации или да употребява песо от хазната, с цел да купи отредените на страната запаси на МВФ. Докато Марко Овиедо - някогашен основен икономист за Латинска Америка в " Барклейз " твърди, че Фондът може да се съгласи да трансферира средствата непосредствено на финансовото министерство. Друг вид, съгласно Овиедо, е комисията за валутна търговия, в която влизат публични представители на ведомството и на " Банхико ", да даде позволение на държавното управление да употребява запасите, с цел да изплати отговорностите си. Овиедо припомня, че до момента в който е работил в отдела за обществен дълг на финансовото министерство от 2008-а до 2011-а, мексиканският кабинет е обмислял подобна опция по време на световната икономическа рецесия, само че се е отказал от нея откакто пазарната ликвидност се е подобрила. 

Централните банкери и финансовото ведомство на Мексико отхвърлят формален коментар по проблема. Говорителят на МВФ Гери Райс пък показва, че от позиция на Фонда запасите се разпределят на страните членки, а не на характерни институции или организации на съоветната страна. " Националните правни и институционални наредби на всяка страна членка дефинират кои институции ще осчетоводят СПТ в своите салда и по какъв начин те ще бъдат употребявани ", декларира в имейл Райс. И добавя, че в доста от членуващите в МВФ страни СПТ се ръководят от централните им банки и в този случаи някои от тях могат да ги заемат на държавните управления.  

Диас де Леон твърди, че мексиканските СПТ се осчетоводяват като актив и като пасив или заем в салдото на " Банхико ", тъй като те не са подаяние. Неговият заместител пък споделя в " Туитър ", че тези запаси не могат да се употребяват за погасяване на отговорности. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР