Междувременно стана ясно, че екип на Международната агенция за атомна

...
Междувременно стана ясно, че екип на Международната агенция за атомна
Коментари Харесай

Мисия на МААЕ за поддръжка и подкрепа на АЕЦ Запорожие

Междувременно стана ясно, че екип на Международната организация за атомна сила пътува към Атомната централа " Запорожие ".

В петък украинският президент Володимир Зеленски прикани за изпращането на интернационалните специалисти допустимо най-бързо заради опасения за нуклеарната сигурност.

През последната седмица централата беше подложена на обстрел, за който Киев и Москва взаимно се упрекват.

Ядрената централа е окупирана от съветски войски от началото на март, само че в нея не престават да работят украински експерти.

Мисията на Международната организация за атомна сила се чака да дойде в Запорожката АЕЦ по-късно през седмицата, заяви в Туитър генералният шеф на организацията Рафаел Гроси.

" Този ден пристигна. Мисията на МААЕ за поддръжка и поддръжка на АЕЦ " Запорожие " е на път. Трябва да защитим сигурността и сигурността на най-голямото в Украйна и в Европа нуклеарно оборудване. Горд съм да повеждам тази задача в АЕЦ " Запорожие " тази седмица ", съобщи Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ.

Украинският първи посланик Дмитро Кулеба напомни, че Киев упорства съветските сили неотложно да се изтеглят от региона на централата.

" Очакваме от задачата да разкрие обстоятелствата за нарушаването на всички протоколи за нуклеарна сигурност. Знаем, че Русия слага освен Украйна, само че и целият свят, под опасност, на риск от нуклеарен случай ", добави Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Кремъл разгласи, че има интерес от идването на интернационалните специалисти в Запорожие и прикани интернационалната общественост да окаже напън над украинските сили, с цел да се понижи напрежението към централата.

" Чакахме от дълго време тази задача. Намираме я за нужна. Продължаваме да имаме вяра, че всички страни би трябвало да упражнят напън над Украйна да спре да заплашва европейския континент посредством обстрел на АЕЦ " Запорожие " и регионите към нея ", сподели още Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

Целта на задачата е да оцени вредите по централата, системите за сигурност и защита, както и изискванията, при които работи личният състав.

Взаимните обвинявания сред Киев и Москва не престават. Руското министерство на защитата заяви, че е бил свален украински дрон, който се е опитвал да нападна Запорожката АЕЦ. Според кмета на Енергодар покрай който се намира централата, през нощта регионът е бил обстрелван от съветските сили. На фона на опасенията от нуклеарен случай, като превантивна мярка на локалните поданици се раздават йодни таблетки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР