Междуведомствената работна група, създадена със заповед на министър-председателя, е открила

...
Междуведомствената работна група, създадена със заповед на министър-председателя, е открила
Коментари Харесай

Правителството откри слабостите в законите, водещи до корупция при глобите

Междуведомствената работна група, основана със заповед на министър-председателя, е разкрила слаби места в законодателството, които водят до корупция при налагането на административните санкции - санкции и имуществените наказания, заяви пресслужбата на кабинета. Сред тях са съществуването на няколко контролни органа за едно и също нарушаване, без ясни или с припокриващи се компетенции. Наличието на неразбираеми текстове, които разрешават разнообразни преценки дали е осъществено нарушаване.

Необосновано необятни диапазони сред минималния и оптималния размер на глобите, които дават благоприятни условия за субективизъм при установяване на наказването и други. На базата на тези дефекти в законите държавното управление е одобрило и ограничения за понижаване на корупционния риск.

В шестмесечен период министрите и ръководителите на държавните организации ще би трябвало да изготвят разбор на административно-наказателните разпореждания на законите, за чието осъществяване дават отговор директно или посредством второстепенните си разпоредители. Въз основа на него ще се приготвят оферти за законодателни промени.

Работна група, основана от вицепремиера по правосъдната промяна, ще би трябвало да изготви оферти за промени в Закона за административните нарушавания и санкции. Промените ще бъдат ориентирани към въвеждане на избрания за съществени понятия в Закона като " незначителен случай ", " наново нарушаване ", " редовно нарушаване ".

Ще се разиска и опцията да се форсира производството по административното наказване и осъществяването на наложените ограничения, когато нарушаването бъде прието от причинителя и не се оспорва пред съда, посредством подписване на съглашение и налагане на глоба в по-малък размер, тъкмо избрана със закон. За да се отбрани публичният интерес и да не се позволява потреблението на нормативната уредба за корупционни практики, критериите за подписване на такова съглашение ще са ясно и изчерпателно изброени, се споделя в известието. Ще бъдат разисквани и забрани за сключването му.

В тримесечен период следва да се разпише и идея за основаването на централизиран указател на административнонаказателните производства, в това число наличието, поддържането, вписването на постановления в него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР