Международният валутен фонд (МВФ) разполага с около 700 млрд. долара,

...
Международният валутен фонд (МВФ) разполага с около 700 млрд. долара,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: МВФ разполага с около 700 млрд. долара за заеми

Международният валутен фонд (МВФ) разполага с към 700 милиарда $, които при нужда е подготвен да отпусне като заеми за други страни при положение на усложняване на икономическата обстановка в света. Това заяви ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева пред Washington Post. Решенията ще се вземат с интернационалната общественост, с цел да се обезпечи възобновяване от рецесията в резултат на Covid, а също по този начин да се поддържа доста значимия преход към зелена и цифрова стопанска система.

„ В миг на висока неустановеност за растежа на международната стопанска система геополитическото напрежение само усложнява обстановката. Изключително значимо е да намерим метод да понижим напрежение в името на Украйна и на европейската и международната стопанска система ", разяснява Кристалина Георгиева.

Като най-силно влияние на спора тя вижда отражението върху цените на силата и се надява, че разрешението ще пристигна посредством дипломатически средства „ поради народа на Украйна, а също и поради нуждата да се поддържа възобновяване на международната стопанска система “.

„ Двата канала на влияние ще бъдат цените на силата — към този момент нараснали в международен мащаб, само че изключително в Европа, само че също по този начин и в Украйна, известна като „ житницата “ на света. Прекъсването на доставките на зърно от Украйна може да ускори натиска върху цените на храните, които към този момент се покачиха “, предизвести ръководещият шеф на МВФ.

Фондът е планувал към 2,2 милиарда $ по настояща стратегия с Украйна, които може да даде на страната до юни. Страната към този момент се възползва от разпределението на специфичните права на тираж, което се осъществя през предходната година.

По думите ѝ спорът може даже да докара до разстройства в осъществяването на финансови преводи. „ Най-тежката от препоръчаните наказания се отнася до Swift, а това е детайл от действието на финансовата система, който в случай че бъде задействан, неизбежно ще има странично влияние “, счита ръководещият шеф на МВФ.

Възстановяването продължава
Според Кристалина Георгиева положителните вести са, че възобновяване продължава въпреки и с по-бавни темпове. Тя изясни забавянето в инерцията на възобновяване с две аргументи. „ Едната е забавянето в двете огромните международни стопански системи — Съединени американски щати и Китай, а втората е Коронавирус. Пандемията към момента не е отминала – тя продължава да провокира ограничавания, които се показват в разстройства в международните вериги за доставки. Това единствено по себе си е проблем, тъй като усилва натиска върху цените “, разясни Георгиева.

Тя разказа средата на 2022 година като „ напредване по трасе с трудности “, като трите огромни измежду тях са Коронавирус, инфлацията и ограниченията, които би трябвало да се подхващат за битка с нея, а на трето място са високите равнища на дълга.

Ролята на инфлацията
Според Георгиева инфлацията е още по-значим стопански и обществен проблем, в сравнение с се считало преди няколко месеца.

„ Първо, научихме, че разстройствата в световните вериги за доставки са по-продължителни. Надявахме се, че те ще бъдат овладени още през първата половина на актуалната 2022 година Сега виждаме, че те евентуално ще продължат, защото вълните на Covid към момента провокират нужда от някои ограничавания, както и тъй като други фактори способстват за натиска върху доставките “, чака Георгиева.

Намираме се в обстановка, в която признаваме, че е значимо освен да разчитаме на това, че инфлационните упования са добре закрепени, само че и да търсим интервенция, която да докара до преодоляване на инфлацията, счита Георгиева. Според нея централните банки към този момент деликатно, по премислен метод, оповестяват желанията си. В редица страни с нововъзникващи пазарни стопански системи такива ограничения са подхванати даже по-рано, защото инфлацията се трансформира в проблем от огромен мащаб на по-ранен стадий.

„ Действията ни би трябвало да бъдат съобразени с научените уроци. Защото, в случай че вземем за образец инфлацията и отдръпването на количествените удобства, което води до повишение на лихвените проценти, тези ограничения имат странично влияние върху достъпа до заеми и опциите за напредък “, предизвести Георгиева.

Заплахата дълг

Като друго затруднение по пътя на възобновяване ръководещият шеф на МВФ означи по-високите равнища на дълг.

„ През 2020 година, защото трябваше да подкрепим стопанска система в застой, както държавните управления, по този начин и семействата от частния бранш взеха повече заеми, в сравнение с биха взели всекидневно. Нивото на дълг през 2020 година доближи 226 трилиона $, което е най-голямото му нарастване след Втората международна война “, подсети Георгиева.

Като справяне с казуса тя вижда по-доброто показване на стопанската система, което ще разреши задълженията последователно да се намалят до приблизително равнище. Опасенията ѝ обаче са, че това няма да се случи толкоз бързо в страните с висока задлъжнялост, които се възвръщат по-бавно от Коронавирус, заради ниско ваксинално покритие и лимитирано пространство за политики.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР