Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че икономиката на България ще

...
Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че икономиката на България ще
Коментари Харесай

Какво прогнозира МВФ за българската икономика?

Международният валутен фонд (МВФ) предвижда, че стопанската система на България ще регистрира растеж от 3.9% през 2022 година, спрямо 4.2% през предходната година, оповестява.

Това се споделя в октомврийския отчет " Световни стопански вероятности " на финансовата институция. Предишната прогноза на фонда беше за 3.2% растеж на стопанската система през 2022 година

Очакванията на МВФ за 2023 година обаче саза закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт на страната до 3.0%, откакто напролет предвиждаше 4.5% растеж за идната година.

По отношение на инфлацията от МВФ предвиждат, че тя ще доближи 12.4% у нас през 2022 година, откакто в предходния отчет упованията бяха за 11% растеж на цените.

Повишението на потребителските цени през идната година се чака да бъде в размер на 5.2%.

От финансовата институция чакат още 5.1% безработица в страната през 2022 година и 4.7% през 2023 година, като предходните прогнози бяха за 4.9 и 4.6%, респективно.

Балансът по настоящата сметка пък ще излезе на недостиг в размер на 0.9% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година и 1.4% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година

От основаната във Вашингтон финансова институция чакат растежът на международната стопанска система да се забави до 2.7% през идната година, което е с 0.2 процентни пункта под предходната прогноза.

Като изключим международната финансова рецесия и пикът на пандемията от COVID-19, това е “най-слабият профил за икономическия напредък от 2001 година, ” се споделя в отчета на МВФ. Очакванията за растежа на международния Брутният вътрешен продукт за тази година остават без смяна на 3.2%, спрямо 6% през 2021 година

Глобалната икономическа активност регистрира по-голямо от предстоящото закъснение, като инфлацията е на най-високите си равнища от няколко десетилетия. Кризата във връзка с разноските за живот, стягането на финансовите условия в множеството райони, съветската инвазия в Украйна и продължаващите резултати от пандемията от COVID-19 оказват съществено въздействие върху вероятностите пред световната стопанска система, се споделя в прогнозата на МВФ.

“Най-лошото следва, а за доста хора 2023 година ще се усеща като криза, ” се споделя още в отчета.

По-голяма част от международната стопанска система ще регистрира негативен растеж в две следващи тримесечия, а растежът на трите най-големи стопански системи — Съединени американски щати, Европейски Съюз и Китай, ще продължи да се забавя.

От МВФ чакат инфлацията в международен мащаб да доближи своя пик в края на 2022 година, нараствайки от 4.7% през 2021 година до 8.8%, както и че ще “остане на високи равнища по-дълго, в сравнение с се е очаквало преди. ”

Глобалната инфлация евентуално ще се забави до 6.5% през 2023 година и до 4.1% през2024 година, съгласно прогнозата на МВФ. От финансовата институция означават и стягането на паричната политика в международен мащаб в битката с инфлацията, както и “силното повишаване ” на щатския $ по отношение на останалите валути.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР