Международният валутен фонд (МВФ) посъветва богатите на енергийни ресурси икономики

...
Международният валутен фонд (МВФ) посъветва богатите на енергийни ресурси икономики
Коментари Харесай

МВФ пришпорва страните от Персийския залив да отслабят зависимостта си от петрола

Международният валутен фонд (МВФ) посъветва богатите на енергийни запаси стопански системи от Персийския залив да ускорят отслабването на зависимостта си от петрола, откакто предвижда най-лошия стопански растеж за района от международната финансова рецесия насам, оповестява " Франс прес ".

Износителите на нефт в Близкия изток, изключително тези в Съвета за съдействие в Персийския залив, бяха съществени наранени от рухването на цените на петрола, който обезпечава огромна част от финансите им.

След внезапния спад на цените в Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства започнаха фискални ограничения и промени за орязване на обществените разноски и увеличението на приходите от източници, несвързани с петрола.

В резултат на ограниченията икономическият напредък се забави доста, откакто гореспоменатите 6 страни и други страни експортьорки на нефт от района регистрираха големи бюджетни дефицити.

В собствен отчет за икономическата вероятност на района МВФ предвижда стопански растеж от единствено 0,5 % през тази година за страните от Съвета за съдействие в Персийския залив, което е най-лошият индикатор от 0,3 на 100 растеж, регистриран през 2009 година директно след разразяването на международната финансова рецесия.

" Сега е точният миг за стопанските системи от Съвета за съдействие в Персийския залив да ускорят диверсификацията си отвън петрола и да насърчат по-голяма роля на частния бранш, което да докара до напредък и основаването на спомагателни работни места ", акцентира Джихад Азур, който е шеф в МВФ за Близкия изток и Централна Азия.

" Подготвянето на техните стопански системи за епохата след петрола е нещо, което се трансформира в приоритет за управляващите на страните от Съвета за съдействие в Персийския залив ", добавя Азур.

Азур уточни още, че прогнозите за растежа на страните от Съвета за съдействие в Персийския залив основно са движени от договорката сред страните производителки на нефт да съкратят производството, с цел да се покачат ниските цени на суровия нефт, което значи че въпросните страни добиват и изнасят по-малко нефт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР