Международният републикански институт (IRI) събра кметове и заместник-кметове от десет

...
Международният републикански институт (IRI) събра кметове и заместник-кметове от десет
Коментари Харесай

Херо Мустафа пред кметове: Повишаването на прозрачността и превенцията и противодействието на корупцията са ключът към повече просперитет за гражданите

Международният републикански институт (IRI) събра кметове и заместник-кметове от 10 български общини, с цел да обсъдят приемането и използването на стратегии за антикорупционни промени, направени от работни групи на локално равнище с присъединяване на представители на общинските управляващи и гражданския бранш, оповестиха от Община Благоевград. Дискусията се организира под формата на кръгла маса със специфичен посетител посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа.

“Днес съм тук с Вас по две аргументи. На първо място, с цел да изразя уважението си към работата и уговорката Ви за повече бистрота и на второ място, с цел да подчертая значимостта на Вашите старания. Вашата работа е значима, тъй като повишението на прозрачността и предварителната защита и противодействието на корупцията са ключът към повече разцвет за жителите, ” означи дипломат Мустафа при започване на срещата.

Представените на срещата 10 общини вземат участие в програмата на IRI „ Борба с корупцията на общинско равнище в България “ от есента на 2021 година В събитието участваха Живко Тодоров, кмет на Стара Загора; Димитър Николов, кмет на Бургас; Хасан Азис, кмет на Кърджали; Илко Стоянов, кмет на Благоевград; Пенчо Милков, кмет на Русе; Станислав Владимиров, кмет на Перник; Мирослав Грънчаров, зам.-кмет на Разград; Венера Милова, секретар на Столичната община, Александър Владимиров, зам.-кмет на Враца; Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново.

Кметовете и заместник-кметовете се сплотиха към значимостта както на формалното приемане, по този начин и на осъществяването на стратегиите от промени, създадени в границите на програмата IRI. Те означиха общите провокации, пред които са изправени във връзка с ефикасната бистрота и гражданското присъединяване. Общинските водачи показаха и подготвеност за дейно осъществяване на създадените промени.

Програмният управител на IRI София Петкова акцентира, че общинските стратегии за антикорупционни промени са артикул на работни групи във всяка от общините. Програмите се основават на провокациите, разпознати посредством методологията за оценка на уязвимостта към корупция на IRI, която беше приложена в десетте общини. Работните групи сътвориха стратегиите от промени, като избраха уязвимостите, които те да адресират и създадоха промени, съобразени с локалните потребности.

„ Изготвянето  и приемането на стратегиите от промени е жизненоважно и ние сме признателни за дейната роля на Вас и Вашите екипи във всички стадии от програмата на института. Прилагането на признатите промени е още по-важно. IRI се ангажира да продължи да оказва поддръжка на Вашите общини при реализиране на промените “, показа Петкова с кметовете.

Програмите от промени, направени и признати с единогласие от общинските работни групи, бяха изпратени през декември 2022 година на кметовете за разглеждане за публично приемане. Пет общини към този момент са приели своите стратегии за промени с решение на общинските препоръки – Стара Загора, Бургас, Кърджали, Разград и Столична община. Очаква се останалите общини да одобряват своите стратегии за промени през идващите месеци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР